UNICEF: GLASOVI MLADIH-PRILIKA ZA MLADE DA OBLIKUJU BUDUĆNOST

UNICEF BiH pokreće inicijativu koja ima za cilj promjenu percepcije da se mladi ljudi ne pitaju za mišljenje i da su zanemareni. Inicijativa “Glasovi mladih” pruža jedinstvenu priliku mladim ljudima u dobi od 15 do 30 godina da se njihova mišljenja, stavovi i iskustva uzmu u obzir prilikom kreiranja politika i programa koji će oblikovati njihovu budućnost.

 

U okviru ove inicijative, mladi širom Bosne i Hercegovine imaju priliku učestvovati u anketi koja će prikupiti njihove stavove o ključnim temama koje utiču na njihovu svakodnevicu. Ovo je prilika da kažu šta misle o obrazovanju, zapošljavanju, socijalnoj zaštiti, mentalnom zdravlju, online nasilju i uticaju klimatskih promjena. Cilj kampanje “Glasovi mladih” je prikupiti najmanje 2500 popunjenih anketa. Tokom kampanje, odgovori će biti analizirani kako bi se osiguralo da svi demografski segmenti mladih budu uključeni u istraživanje

Poruka UNICEF-a za mlade:

Vaša mišljenja će biti ključna za kreiranje politika koje će odražavati stvarne potrebe i želje mladih ljudi.

“Glasovi mladih”-nova prilika

Zašto je važno da se uključite? Mnogo puta ste možda osjetili da vaš glas nije dovoljno jak, da nemate priliku da utičete na promjene ili da vaše mišljenje ne znači mnogo. Međutim, ovaj put je drugačije. UNICEF BiH, kroz inicijativu “Glasovi mladih”, osigurava da se vaš glas ne samo čuje, već i da bude uzet u obzir prilikom donošenja odluka koje direktno utiču na vaš život.

 Istraživanja pokazuju da mladi u BiH često osjećaju nezadovoljstvo zbog nezaposlenosti, neadekvatnog obrazovnog sistema i osjećaja nesigurnosti u pogledu budućnosti. S druge strane, mladi žele više prilika za neformalno obrazovanje, veću podršku za poduzetničke aktivnosti i aktivnije učešće u donošenju odluka. Vaša iskustva i stavovi mogu pomoći u oblikovanju rješenja koja će odgovoriti na ove izazove.

 Ali zašto bi vas to zanimalo? Zato što je ovo prilika da iznesete svoja mišljenja i učinite nešto konkretno za poboljšanje situacije. Ovo je prilika da pokažete da je vaš glas važan i da imate pravo reći svoje mišljenje o temama koje vas se tiču.

 Vaše mišljenje može biti temelj za kreiranje politika koje će unaprijediti obrazovanje, osigurati veće mogućnosti za zapošljavanje i stvoriti sigurnije okruženje za sve mlade u BiH.

 Nemojte propustiti priliku da utičete na promjene koje želite vidjeti.

Popunite anketu, podijelite svoja iskustva i pomozite da se kreiraju politike koje će odgovarati stvarnim potrebama mladih.

Vaš glas može biti pokretač promjena. Vrijeme je da pokažete da vam je stalo i da imate što reći.

. Nemojte čekati – uključite se već danas i budite dio promjene koju želite vidjeti.

 

Pridružite nam se na društvenim mrežama, ispunite anketu i podijelite svoja mišljenja.

 

LINK NA ANKETU: https://ee.kobotoolbox.org/x/bcAahsPo

 Vi imate moć oblikovati svoju budućnost. Iskoristite je.