VLADA FBIH: ŽELJEZNICE FBIH 20,5 MILIONA KM

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija donijela Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava tekućeg transfera …

… „Subvencije javnim preduzećima – Transfer željeznicama FBiH“, utvrđenog Budžetom FBiH za 2023. godinu ovom ministarstvu.

Ovaj program vrijedan je ukupno 14.500.000 KM. Od toga sredstva od 14 miliona KM će biti raspoređena na JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo, i to za finansiranje održavanja željezničke infrastrukture planirano je 11.900.000 KM, za sufinansiranje obavljanja usluga željezničkog putničkog saobraćaja 2.000.000 KM, te za sufinansiranje obavljanja usluga željezničkog kombinovanog saobraćaja 100.000 KM.

Iznos od 500 hiljada KM namijenjen je za Bosansko-hercegovačku željezničku javnu korporaciju. Svrha ovog programa je provođenje Zakona o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja po kojem Federacija BiH finansira održavanje željezničke infrastrukture, te sufinansira željeznički putnički i kombinovani saobraćaj. Također, finansira rad Bosansko – hercegovačke željezničke javne korporacije Sarajevo po Sporazumu između Federacije BiH i Republike Srpske o uspostavljanju zajedničke željezničke javne korporacije kao dijela transportne korporacije, u odnosu 60:40.