ALANJA – JEDNO OD NAJLJEPŠIH MJESTA NA PLANETI
Gotovo da nećete sresti čovjeka koji je posjetio regiju Antalija, posebno Alanju na jugu Turske, a da se oduševljen ovom kutku svijeta nije uvijek i iznova vraćao. U bilo koje doba godine da posjetite ovaj kraj bit ćete jednako očarani morem, klimom, gostoprimstvom ovih ljudi, a nadasve čistim zrakom, pristupačnim cijenama i neodoljivom hranom koju pripravljaju u ovdašnjim restoranima.
Kraj marta i početak aprila uglavnom se, posebno na sjevernijim turstičkim destinacijama, smatra “mrtvom sezonom”. U Alanji sasvim suprotno. Ugodnih 25 stepeni pruža mogućnost za duge šetnje vanredno lijepom obalom Mediterana. Onima hrabrijima i priliku da “bućnu”. Bašte su prepune ljudi koji uživaju na proljetnom suncu.
U unutrašnjosti još zanimljivije. Uvijek se podalje od obale odvija zanimljiv i nepatvoren tradicionalni način života vrijednih ljudi alanjske rivijere. Dok šetate uživat ćete u okusu vanredno ukusnog voća sa pomiješanim ukusom zerdelije i marelice, ali i, u našim krajevima, pomalo zaboravljenog duda, koji ovdje upravo dozrijeva. Nekada je dud (crni i bijeli) bio veoma cijenjen i na balkanskim prostorima, ali je vremenom postajao sve manje zanimljiv, tako da danas mladji, ne samo da ga ne konzumiraju, nego većina i ne zna o kakvom voću je riječ. Iznimno je zdrav i to Turci veoma dobro znaju jer ga konzumiraju u svježem, ali i preradjenom i sušenom obliku.
A, prava atrakcija je berba banana kojoj je prisustrvovao i naš tim. Dobio domaćini su nas počastili bananama “s grane”, a pozirali su nam s velikim grozdovima ovog izvrsnog i u cijelom svijetu iznimno cijenjenog voća. Toliko za sada iz prekrasne Alanje. S novim pričama javimo se ponovo. Afirmativa.ba