MOGUĆE POPLAVE NA PODRUČJU ZDK, KS, SBK I USK

Iz Agencije za vodno područje rijeke Save upozorili su na rast vodostaja Save u Federaciji Bosne i Hercegovine, posebno u slivovima Bosne, Vrbasa, Une i Sane, kao i na moguće poplave.

Riječ je o prognozi vanrednog hidrološkog stanja za period od 14. do 18. maja. Naglasili su da se očekuje dostizanje nivoa obavještenja o mogućim poplavama na srednjem i gornjem dijelu sliva Bosne te na slivovima Une i Sane u FBiH, navodi se u saopćenju.

Upozorili na bujične poplave na slivovima Fojnice, Sane, Gline i Korane u FBiH. U Sljedeća tri dana prognozira se, kako su istakli, vanredno hidrološko stanje, posebno na području:

Gornjeg i i srednjeg dijela sliva Bosne;

Gornjeg dijela sliva Vrbasa;

Na slivovima Une i Sane;

Na slivu Gline i Korane.

Upozorenja se odnose na područja Unsko-sanskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

U Agenciji za vodno područje rijeke Save su sugerirali nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama, koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara, preporučili su na pojačan oprez.

Civilna zaštita treba upozoriti stanovništvo, koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno prilaziti obalama s obzirom na moguće povećanje dubine i brzine tečenja vode te da ih pravovremeno obavijeste s uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti (prije eventualne poplave) provesti mjere samozaštite s ciljem smanjena i predupređenja eventualnih šteta od poplava, saopćeno je.

 

Avaz