PEDOFIL SVEĆENIK SLUŽBOVAO I U BANJOJ LUCI

 

BivšI rektor Bogoslovnog fakulteta u Rijeci, svećenik Milan Špehar, šokirao je hrvatsku javnost svojim priznanjem tjedniku Nacional da je seksualno zlostavljao 13 dječaka starih između šest i 13 godina.

Špehar je godinama bio utjecajan svećenik u Riječkoj nadbiskupiji, a zlostavljanja su se, prema njegovom priznanju, događala krajem 1980-ih i u prvoj polovici 1990-ih.

Šokantno priznanje bivšeg rektora riječke Teologije

“Nitko za moja zlodjela nije ni krivac ni sukrivac. Ja sam ih počinio i strašno mi je žao za žrtve mojih zlih čina. Ne preostaje mi drugo nego da iz dna duše molim da mi oproste i oni i njihovi najbliži ako ikako mogu za sve rane koje sam im zadao te okajavati, činiti pokoru i žaliti što sam to počinio i moliti Boga da prije svega izliječi sve one rane koje sam im zadao, a i Crkvu moliti za oproštenje što sam bio nedostojan njenog povjerenja u mene i svećeničkog zvanja”, poručio je Špehar za Nacional u pismenom odgovoru.

Njihov izvor iz svećeničkih krugova detaljno je opisao kako je Špehar uznemiravao i bogoslove, uvijek je imao dva do tri bogoslova koje je držao blizu sebe. pozivao ih je na putovanja i u svoj stan na Trsatu, posuđivao im auto…

Špehar je Nacionalu rekao da je pritisnut teretom savjesti tražio od pape da ga razriješi svećeničkog zvanja i svede ga na laički status, što je presedan u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj jer se ne pamti da je ikada jedan svećenik vlastitim imenom javno priznao vlastite seksualne prijestupe.

N1