DOBOJ ISTOK: „DAN DJEČIJE RADOSTI“

Kraj ove i ulazak u novu 2024. godinu na najbolji način su obilježili i mališani sa smetnjama u razvoju u Općini Doboj Istok.

Ovdje su, bez podrške viših nivoa vlasti, osnovali Dnevni centar  za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju. Ovih su dana štićenici centra sa vršnjacima iz vrtića i  učenicima osnovnih škola, u okviru manifestacije „Dan dječije radosti“  spletom igara, pjesama i scenskih igrokaza, na najbolji način sugradjanima uljepšali praznike. Da se može i kada nedostaje novca pomoći onima koji trebaju našu pomoć na najbolji način pokazuju u Doboj Istoku. U ovoj maloj lokalnoj zajednici  su, bez podrške viših nivoa vlasti, proške godine,  zajedno sa MFS „Emmaus“  osnovali Dnevni centar za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju.  Ovih su dana za sugradjane, sa osnovcima i vršnjacima iz vrtića upriličili prigodan novogodišnji program koji ovim mališanima predstavlja i novu priliku za integraciju u zajednicu.

Mališani sa smetnjama u razvoju oduševili prisutne

-Ovo daje podstrek svakom djetetu gdje će se ono osjećati prihvaćeno i gdje će graditi, odnosno usvajati nove vještine i navike-kazala je  Adisa Ahmetspahić, radno-okupacioni terapeut u Dnevnom centru za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju MFS „Emmaus“ u Doboj Istoku.

Ahmetspahić: Podstrek svakom djetetu

-Kao svako od nas pojedinačno, ima tu želju i tu satisfakciju da bude primijećen i prisutan. Tako i oni dio onoga što su naučili će danas pokazati i osjećati se korisnim članovima društva-dodaje direktor OŠ „Klokotnica“ Dženad Mujkić.

Uz igru i pjesmu, igrokaze i dramske odlomke, bilo je i recitacija. Uz štićenike  Centra nastupili su i mališani iz JU za predškolski odgoj „Dječija radost“, kao i učenici OŠ „Klokotnica“ PŠ „Dolić“.

Osnovci iz PŠ “Dolić” zagrijali dlanove publike

-Mnogo ovo znači i njima, a i nama. Jer mi njih pratimo u daljem školovanju i nadamo se da će oni istrajati  i bti dobra, dobra djeca, a na kraju i ljudi-kaže dirketorica JU „Dječija radost“ Jasmina Škrebo.

A, u iščekivanju Djeda Mraza i Nove godine,  dobre zabave nije nedostajalo o čemu svjedoče i ove fotografije. Afirmativa.ba