USORA: PROMOVIRANA KNJIGA MIRKA JELEČA “TRUN U OKU”

U izdanju JU Opća knjižnica iz Usore u sklopu obilježavanja Dana Općine upriličena je promocija knjige „Trun u oku“ autora Mirka Jeleča prijeratnog novinara dopisnika Radio-Sarajeva i dobojske regije. Riječ je o 20 kratkih priča i  40 putopisnih crtica nastalih u dalekoj Kanadi gdje autor danas živi.

Knjiga govori o raseljenim Bosancima i Hercegovcima koji su, bježeći od rata, novi dom, posao i zavičaj pronašli diljem svijeta noseći ljubav prema rodnom kraju i domovini sa kojom su vezani neraskidivim i trajnim vezama.

Usorski zaljubljenici u pisanu riječ istinski uživali

-Kratke priče govore o životu nas ljudi u dijaspori, a vezan je za zavičaj pupčanom vrpcom, pokušaj otklona od prethodne knjige 92. koja je govorila o ratu- kaže  Mirko Jeleč.

-Knjiga govori o životu objektivnog posmatrača. Dakle nekoga ko je udaljen od BiH, u nekom fizičkom smislu, a i dalje promatra taj prostor, promatra ga s ljubavlju-dodaje promotorica Naida Mujkić.

Knjiga  je ugledala svjetlo dana zahvaljujući Općoj knjižnici u Usori.

-Nas ovakve aktivnosti i nove knjige, posebno kada je riječ o knjigama koje pripadaju našoj zavičajnoj zbirci, najviše raduju-ističe direktorica  Daliborka Matošević.

Matošević: Ruža za virtuoza

O knjizi je govorio i promotor Miralem Begić, odlomke je čitala Nina Petrović, a za muzički ugodjaj bio je zadužen virtuoz na harmonici Sefadin Imeri. Promocija je jedan od  brojnih sportskih, javnih i kulturnih dogadjaja koji su u Usori upriličeni u povodu Dana općine. Afirmativa.ba