GRAČANICA: „DANI ROMSKE KULTURE I TRADICIJE“

U organizaciji Udruženja Roma „Uspješno crveni“ iz Gračanice u ovom gradu su, u okviru manifestacije  „Dani romske kulture i tradicije“ obilježena dva značajna datuma za romsku populaciju – 2. avgust, Dan stradanja Roma u drugom svjetskom ratu i 4. avgust  blagdan Alidjun koji slavi zahvalnost za ljetinu i blagostanje.

Procjenjuje se da danas u BiH živi oko 75.000 Roma. Iako dijele sudbinu sa ostalima, nerijetko su zbog uvriježenih stereotipa izloženi diskriminaciji. Ipak, stvari se kreću naprijed. U Gračanici se trenutno školuje 60 romskih mališana, a aktivnosti poput ove, koja se održava prvi puta, svakako su način da se Romi i ovdje izbore za bolji društveni status.

Uvijek veselo

-Što se tiče nas Roma mi smo uvijek bili na nekoj margini života. Ali se borimo u svakom pogledu i u svakom pogledu smo sve jači i jači. Borimo se za opstanak-kaže član udruženja Roma „Uspješno crveni“ iz Gračanice Ahmet Mehić.

„Dani romske kulture i tradicije“ uz poboljšanje položaja Roma u društvu, obilježavaju i 2. avgust Dan stradanja Roma u Drugom svjetskom ratu, ali i Alidjun, tradicionalni blagdan zahvalnosti za ljetinu  i blagostanje.

-Dolazimo jedni drugima na druženja. Mi ako smo, na primjer, bili u Živinicama, onda iz Živinica dolaze nama. I onda se sakupimo svi, idemo na jedno druženje i drugi dolaze nama i tako-pojašnjava predsjednik Udruženja  Enes Muratović.

Stigli brojni gosti

Uz prijatelje iz KUD „Ponos“ i „Mladost“ iz Gračanice,  nastupiili su i trubači grupe „Sima“ iz Srbije, OKC „Lipe“ iz Doboj Istoka i KUD „Brčansko kolo“ iz Brčko distrikta.

-U Brčko distriktu radim sa romskom populacijom po pitanju kulture, običaja i tradicije. Takodje, želimo da ostvarimo jednu dobru saradnju i sa Romima iz Gračanice-kaže predsjednik KUD „Brčansko kolo“  Hakik Nezirović.

Ohrabruje činjenica da su, uz besplatne udžbenike, sva romska djeca u Gračanici obuhvaćena osnovnim i srednjim obrazovanjem. Sve više ih je i na fakultetima.

Osmanović: Stvari se mijenjaju

-Ja mislim da Romi ne nastavljaju školovanje prije svega mislim zbog tih njihovih materijalnih uslova i zbog tih stereotipa. Ali,  mislim da se to sve više i više razbija-kaže Armin Osmanović, učenik prve godine Filozofskog fakulteta u Tuzli.

Prve „Dane romske kulture i tradicije“ podržali su Vlada TK i Gradska uprava. Afirmativa.ba