TUŽBA PROTIV VLADE RS ZBOG EKSPLOATACIJE UGLJA KOD PRIJEDORA

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine nedavno je formiran predmet kojim je obuhvaćena prodaja državnog zemljišta na planini Jahorini privatnoj teslićkoj kompaniji “Drvo-Export”.

 

Firma iz Teslića danas se našla u centru tužbe u još jednom slučaju. Naime, Centar za životnu sredinu iz Banjaluke podnio je tužbu protiv odluke Vlade Republike Srpske kojom se pokreće postupak dodjele koncesije za eksploataciju uglja na ležištu “Bukova Kosa – Prijedor”.

Vlada je odluku donijela na sjednici 18. jula 2024. godine, prihvatajući samoinicijativnu ponudu investitora “Drvo-export“ d.o.o. iz Teslića.

“Ova odluka predstavlja prvi korak ka dodjeli koncesije za eksploataciju i eventualno potpisivanje ugovora o koncesiji. Međutim trenutne aktivnosti na ležištu ukazuju da se već otpočelo sa eksploatacijom i odvozom uglja, u količinama koje prevazilaze količine dozvoljene za potrebe geoloških istraživanja, koja su ovom subjektu, uprkos neregularnostima i zabrinutosti mještana, odobrena tokom 2023. godine” – kažu iz Centra.

“Drvo-export” je poznat javnosti po nezakonito realizovanoj eksploataciji uglja na ležištu “Bistrica” kod Prijedora, usljed čega su ugroženi mještani bili primorani da podnesu tužbu protiv Republike Srpske, Grada Prijedora i ovog investitora.

“Očekivanje javnosti da Vlada postupa u opštem interesu bila je još više opravdana. Međutim, javna vlast šalje drugačiju poruku. Ugovorom o koncesiji je predviđeno da istraživanja traju do oktobra 2025. godine, pa se postavlja pitanje zašto se dodjela koncesije za eksploataciju inicira i prihvata preuranjeno, tj. kada ležište vjerovatno nije sasvim istraženo, iako je to obaveza koncesionara i predmet koncesije koja još traje. Posebno je simptomatično to što je ovaj subjekt upravo pokrenuo i postupak prethodne procjene uticaja, ali na površini koja je tri puta manja od istražnog polja, s očitim ciljem da bude oslobođen izrade Studije uticaja na životnu sredinu za aktivnost koja je krajnje invazivna”, izjavio je Redžib Skomorac, pravni savjetnik u Centru.

Centar je u proteklom periodu, zajedno sa ugroženim mještanima, osporio sve odluke javne vlasti koje se tiču dodjele i omogućavanja realizacije koncesija ovom subjektu, kako u pogledu ležišta “Bistrica”, tako i u pogledu ležišta “Bukova kosa”. Postupci još uvijek traje ili se nalaze na odlučivanju pred Vrhovnim sudom Republike Srpske, po zahtjevu Centra. Takođe još uvijek se provode predistražne radnje po krivičnoj prijavi podnesenoj zbog protivpravne eksploatacije na ležištu “Bistrica”.

Od nadležne inspekcije iz Centra su zahtjevali provođenje vanrednog inspekcijskog nadzora na ležištu “Bukova kosa”, te, ukoliko se utvrdi zlobupotreba istraživačkih prava, obustavu radova i sankcionisanje odgovornih lica. Ishod nadzora se još uvijek očekuje.

Razlozi podnesene tužbe se temelje naročito u činjenici da eksploatacija uglja na teritoriji Prijedora uopšte nije predviđena aktima koji definišu koncesionu politiku u ovom bh. entitetu.

“Prije tužbe Centar je pribavio tumačenje Komisije za koncesije o važenju Dokumenta o politici dodjele koncesija iz 2006 godine. Uprkos proteku znatnog perioda od usvajanja, Komisija ovaj akt, koji je višeg pravnog reda u oblasti koncesija, smatra važećim jer, citiramo, “nije bilo promjena u politici dodjeljivanja koncesija”. Pošto nije bilo promjena u Dokumentu, onda na teritoriji Prijedora uopšte nije moguće dodjeljivanje koncesije za eksploataciju uglja, jer su predviđene samo koncesije za željeznu rudu, kamen, glinu i malomineralnu vodu. Zbog toga ne postoji pravno uporište za pokretanje postupka dodjele ove koncesije. Kako je Narodna skupština ta koja usvaja ovaj akt, Vlada ne može samostalno da dopunjava ili interpretira ovu javnu politiku, pogotovo kada su u pitanju postupanja po samoinicijativnim ponudama”, istakao je Ratko Pilipović, pravnik u Centru.

Tužbom se dodatno ističu i povreda načela transparentnosti, jer spornu odluku Vlade ne prati obrazloženje o postupku obaveznih konsultacija sa organom lokalne samouprave.

“Skupština Grada Prijedora je na tematskoj sjednici od 26.7.2023. godine, donijela zaključke kojim je, između ostalog, zahtjevala da bude konsultovana u slučaju odlučivanja o dodjeli koncesije za eksploataciju na ležištu “Bukova kosa”. Međutim, donosilac odluke nije pružio dokaze da je to učinio prije donošenja odluke” – ističu iz Centra.

Donošenjem sporne odluke kojom se prihvata ponuda kontroverznog subjekta, javnost ne stiče dojam da javna vlast u Republici Srpskoj postupa sa povećanim stepenom pažnje kada je u pitanju raspolaganje javnim dobrima — čak i kad je negativan uticaju tog raspolaganja po osnovna ljudska prava građana već evidentan, smatra Redžib Skomorac iz Centra.

“Navedeno postupanje je manifestacija arbitrarnosti i jasna demonstracija samovolje izvršne vlasti. Centar će i ovaj projekat budno pratiti i urgirati na sve nadležne institucije kako bi se spriječila veća šteta. Svi propusti odgovornih lica biće dokumentovani i na raspolaganju nadležnim organima”, zaključio je Skomorac.

 

 

(Vijesti.ba)