DŽEM OD ŠLJIVA – STARINSKI RECEPT

 

 

Sezona šljiva je  vrijeme za uživanje u ovom sočnom voću! Evo nekoliko načina na koje možete iskoristiti šljive:

Šljive možete iskoristi na više načina, pravaljenje džema, kompota, za kolače i pite, sušenje šljiva i pečenje rakije.

Pravljenje džema od šljiva je jednostavno i zadovoljavajuće. Evo osnovnog recepta za pravljenje domaćeg džema od šljiva:

Šljive treba pusiti da uzriju i tad pripremati džem.

Recept za mjeru od  10 kg.  šljiva.

Priprema:

-šljive oprati, iščepati, povaditi košpice i redati u dublju šerpu

Kada ste sve šljive poredali dodati šećer, na 10 kg. Zrelih šljiva ide 3,5 kg šećera, možete dodati još 500 grama zavisi od vrste šljive, a to ćete osjetiti prilikom kuhanja.

Izmješati dobro da šljive puste svoj sok, ostaviti 20 minuta i kuhati 3 sata.

Prvi sat kuhanja treba da bude jača temperatura, a ostalo na laganoj vatri, ako kuhate na drva.

Pred kraj džem će biti gust i kuhačom kad prođete kroz džem ostaje trag i to je znak da je vaš džem skuhan.

Staklene tegle trebaju biti ugrijane i sipati vruć džem u vruće tegle i odmah iz zatvarati poklopcem.

Držati tegle u mračnoj i hladnoj prostoriji.

Uživajte!