DERVENTA: DRUGA OVOGODIŠNJ AKCIJA DARIVANJA KRVI

U organizaciji Gradske organizacije Crvenog križa Derventa u ovom  gradu je održana druga ovogodišnja akcija dobrovoljngo darivanja krvi.

Iako je odziv,  u jeku ljetne sezone bio nešto manji, organizatori su zadovoljni i uvjereni da će, treća akcija potkraj godine u potpunosti opravdati očekivanja. Medju dobrovoljnim davaocima je i Darko Vaselić iz derventskog sela Ceran, koji je do sada 56 puta darovao krv zbog čega je, zasluženo, primio i priznanje.

-Shvatiš da ti je to obaveza. Ja smatram da mi je to dužnost. Sada da prodju tri mjeseca da ne dadnem krv, a mogu dati, ne vidim logiku razumiješ. A, uvijek nekome treba-kaže Darko Vasilić.

-Mi imamo tradiciju davalaštva. Tradicije ne nastaje za dan. Godinama mi radimo sa mladim ljudima iz škole da bi danas, sutra postali redovni davaoci  i nastavili poslije škole davati krv-ističe Radislav Kujundžić, sekretar GO CK Derventa.

Vaselić: 56 puta darovao krv

Ove akcije, osnovni su vid popune zaliha krvi naših zdravstvenih ustanova.

-Svaka akcija nam mnogo znači. Pogotovo u ljetnom periodu kada su u toku godišnji odmori i nešto slabiji broj davalaca, a s druge strane imamo nešto veću potrošnju krvi-kaže doktor medicine Darko Mikerević, iz dobojske Službe  Zavoda za transfuziju i medicinu RS.

U prvoj akciji prikupljeno je oko 40 litara krvi. U drugoj, zbog ljetne sezone, odziv je bio nešto slabiji. Slijedi i treća akcija potkraj godine.

-Kada ćemo, u najmanju ruku ispuniti količinu doza iz prošle godine, a to je negdje 80 litara. Derventa je tu jako prepoznatljiva-kazao je gradonačelnik Dervente Milorad Simić.

Uz priznanja iz GO CK, najaktivnije davaoce Gradska uprava je novčano nagradila. Afirmativa portal