DETALJII MASAKRA U ŠKOLI U SANSKOM MOSTU, DJECA BILA U ŠKOLI ZA VRIJEME PUCNJAVE

 

Nakon stravičnog ubistva u Sanskom Mostu jutros u zgradi Gimnazije, kada je ubijeno troje uposlenika, održana je vanredna press konferencija predstavnika Ministartva unutrašnjih poslova USK, Ministarstva obrazovanja, a novinarima se obratio i načelnik Općine Sanski Most.

Na press konferenciji je poručeno da su građani Sanskog Mosta šokirani, budući da žive u mirnoj zajednici gdje se ovakve stvari nisu događale.

Izraženo je saučešće porodicama ubijenih, a očekuju da istraga rasvijetli ovaj događaj. Poručili su građanima da ne trebaju biti uznemireni.

Načelnik Općine Sanski Most Faruk Hasanbegović je kazao da građani pokušavaju da razumiju kontekst užasnog čina.

“Ovo nije nešto na što smo navikli, izdvojen je slučaj. Vjerujemo da će MUP USK brzo doći do činjenica. Poruka građanima da se moramo oslanjati na institucije, a na uzimati pravdu u svoje ruke. Ne postoje riječi saučešća koje možemo izreći. Nadamo se da će ovo više nikada neće ponoviti”, zaključio je.

Denis Osmanagić, ministar obrazovanja USK iskazao je saučešće porodicama ubijenih.

“Pružićemo svu pomoć porodicama i institucijama koje su uključene u ovaj slučaj. Nakon istrage ćemo donijeti odluku da li ćemo krenuti u školsku godinu ili ćemo je prolongirati”, kazao je novinarima.

Adnan Habibija, ministar UP USK ponovio je da je danas crni dan za USK i Sanski Most.

“Svi smo u šoku i nevjerici. Ovo je mirno mjesto, policija ovdje skoro nije imala nikada problema. Građani ne trebaju biti uznemireni, policija sve ima pod kontrolom. Na institucionalnom nivou se treba učiniti sve da do ovoga više ne dolazi. Nećemo dopustiti da se ovako nešto u budućnosti desi. Ne možemo ovakve stvari predvidjeti, ali možemo preventivno djelovati”, poručio je Habibija.

Amer Kozlica, direktor Uprave policije ponovio je da se trostruko ubistvo desilo jutros u 10.06 sati, nakon čega je napadač pokušao samoubistvo.

“U toku je vršenje kriminalističkih radnji i vršenje uviđaja. Mi u cilju istrage nećemo izlaziti u javnost sa više detalja”, kazao je Kozlica.

Potvrdio je pisanja Vijesti.ba, da je u prostorijama škole bilo učenika, zbog održavanja popravnih ispita.

U cilju istrage, detalje nisu mogli iznijeti.

Potvrdio je da su ubistva počinjena automatskim oružjem, koje je nevidno unešeno u prostorije Gimnazije prije počinjenja krivičnog djela.

Na pitanje novinara da li su učenici bili u prostoriji u kojoj su se desila ubistva, Kozlica nije mogao dati odgovor.

 

 

 

 

(Vijesti.ba)