Afirmativa intervju: prof.dr. Ismet Kalić, v.d. rektor Univerziteta FINRA Tuzla

 

  1. Rektore Kalić, počet ćemo naš razgovor sa osnivačem Visokoškolske ustanove FINRA, a to je edukativno – konsultantska kuća FINconsult. Možete li nam nešto više reći o FINconsultu?

FINconsult  je osnovan prije 20. godina, tj. Oktobra  2004. Osnovna djelatnost su edukacije u finansijsko-računovodstvenoj  profesiji i poslovni konsalting.  Sjedište u Tuzli, poslovnice Sarajevo i Srebrenica.

FINconsult je prva i za sada jedina edukativno-konsultantska kuća u Bosni i Hercegovini koja je objedinila cijeli set edukacija u finansijsko-računovodstvenoj  profesiji:

-Edukacija za vođenje poslovnih knjiga, preko 2.600 osoba koje su uspješno završili ovu edukaciju, i koje su pronašle svoju profesionalnu orjentaciju i zaposlenje na finansijsko-računovodstvenim poslovima.

-Edukacija za certificirane računovođe (CR) i ovlaštene revizore (OR), preko 2.550 osoba uspješno prošle obuku, koje su certificirane za CR i OR , od 8.500 aktivnih CR i OR sa licencom u BIH.

–  Kontinuirana profesionalna edukacija CR i OR kroz održavanje seminara /webinara za CR i OR, održano više od 400 webinara , kojima prisustvuje više od 500 računovođa i revizora po jednom webinaru, a kojih ima najmanje 7 u toku godine.

– Izdajemo međunarodno indeksirani naučno – stručni časopis Poslovni konsultant od januara 2009., aktuelno 138 izdanje, indeksiran u 4 baze Ebsco Host.

Poseban uspjeh FINconsulta je osnovanje Visoke škole za finansije i računovodstvo.

  1. Nekoliko godina poslije u Tuzli osnivate Visokoškolsku ustanovu FINra u Tuzli. Koliko studenata ste odškolovali?

U Julu 2016. godine osnivamo Visoku školu za finansije i računovodstvo FINra, sa jednim studijskim programom Finansije i računovodstvo. Do sada smo upisali 8 generacija. Diplomiralo ih je 200 …Svi su zaposleni,  a neki su pokrenuli vlastiti biznis..

U akademskoj 2020/2021. uvodimo studijski program Računarstvo i informatika, sa usmjerenjem Softwerski inženjering. Do sada smo upisali 4 generacije.. Stvaramo jedan novi profil programera, koji su usmjereni ka biznis aplikacijama…To su najtraženiji i najplaćeniji programeri u BiH i svijetu..

 

  1. Kroz sve ove godine rada, bitno je spomenuti da su brojni studenti praktično odmah po završetku fakulteta dobili zaposlenje. Tome je doprinijela povezanost sa kompanijama, imate potpisanih preko 300 sporazuma. Kako to funkcioniše?

FINRA je u potpunosti povezana sa realnim sektorom…NA bazi već uspostavljenih poslovnih veza FINconsulta napraviili smo Sporazume o poslovnoj saradnji sa uspješnim  kompanijama na TK , Sarajevu i široj Regiji. NA bazi tih Sporazuma realizujemo projekat:

PRAKSA -STIPENDIJA – ZAPOSLENJE.

Upravo u tim kompanijama se i zapošljavaju  naši studenti i prije diplomiranja.

 

  1. Visokoškolska ustanova FINRA Tuzla u akademskoj 2023/2024. godini realizuje pet licenciranih studijskih programa dodiplomskog studija, i to pored dva postojeća studijska programa FINRA realizuje i tri nova. Recite nam koji su to novi studijski programi?

U akademskoj 2023/2024 uveli smo tri nova studijska programa:

  • Savremeni menadžment i digitalno poslovanje,
  • Ekološka poljoprivreda
  • Turizam, ugostiteljstvo i gastronomija.

Novi studijski programi  su rezultat istraživanja potreba tržišta rada u protekle 2 godine , koje smo proveli.

 

  1. Transformacija Visoke škole u Univerzitet je jedinstven slučaj u Bosni i Hercegovini, ali i Regionu, kažite nam nešto više oko tog prerastanja i koliko fakulteta sada imate i koji su to studijski programi i usmjerenja koje ćete realizovati u narednoj akademskoj 2024/2025 godini?

Prošle godine, jula 2023. smo registrovali Univerzitet FINRA Tuzla. Univerzitet je dobio Licencu- Dozvolu za rad,  kao i licence za  svih 5 studijska programa dodiplomskog studija, dva magistarska studija i jedan doktorski studij.

Fakulteti su:

  • Ekonomski fakultet sa 2 studijska programa: Finansije i računovodstvo i Savremeni menadžment i digitalno poslovanje.
  • Fakultete tehničkih nauka , sa studijskim programom Računarstvo i informatika, sa usmjerenjima: Softwerski inžinjering i Web dizajn i multimedia.
  • Biotehnički fakultet, studijski program sa usmjerenjem: Ekološka poljoprivreda i Agro biznis.
  • Fakultet Turizma, ugostiteljstva i gastronomije, sa istoimenim studijskim programom i tri usmjerenja: Turistički vodiči,  Voditetelji turističke organizacije/ agencije, te Gastronomija/kulinarstvo.

Dva magistarska studija su : Napredni finansijski menadžment i kontrolng i Forenzičko računovodstvo i revizija.

Doktorski studij pod nazivom Ekonomija i digitalno poslovanje, ima tri usmjerenja: Finansijki menadžment i kontroling, Računovodstvo i revizija, te Menadžment digitalnog poslovanja.

 

  1. Zanimljivo je da su svi vaši studijski programi jedinstveni po svom Nastavnom planu i programu, silabusima, interdisciplinarnosti, izlaznim stručnim kompetencijama studenata, te da su svi poduzetnički orjentirani. Možete li nam nešto više reći o tome, a posebno da napravite osvrt na studijski program Ekološka poljoprivreda?

 

Studijski program ”Ekološka poljoprivreda” je licencirani studijski program, koji je po svom Nastavnom planu i programu i stručnim kompentencijama jedinstven u Bosni i Hercegovini i regionu. Studijski program ima dva usmjerenja: Ekološka poljoprivreda i Agro biznis. Obrazovanje kadrova u okviru studijskog programa ”Ekološka poljoprivreda”, direktno doprinosi većoj produktivnosti, konkurentnosti, te rastu i razvoju poljoprivrednog i prehrambenog sektora. U savremenim uslovima poslovanja sve je veća potreba za stručnim kadrovima koji posjeduju znanja i vještine organske poljoprivrede, znanja i vještine u primjeni informacionih i informaciono-komunikacijskih tehnologija u poljoprivredi, te primjeni digitalnih tehnologija (senzora, dronova, pametnih meteoroloških stanica u predviđanju vremenskih prilika) u savremenoj proizvodnji organske hrane.

Inžinjeri Ekološke poljoprivrede  i Agro biznisa su osposobljeni za samostalno vođenje poljoprivrednih gazdinstava i poslovnih subjekata koji se bave proizvodnjom organske hrane, kao i za obavljanje poslova u uredima lokalne samouprave i državne uprave iz područja poljoprivrede, ruralnog razvoja, zaštite i kontrole životnih namirnica i životne sredine u sistemu ekološke proizvodnje i zelene ekonomije.

Studijski program traje  4 godine, sa 240 ECTS bodova, na kojem se stiče akademska titula i zvanje Bechelor-Inžinjer ekološke poljoprivrede. Za inžinjerima ekološke poljoprivrede je sve veća potražnja u Bosni i Hercegovini, regionu, kao i zemljama EU gdje su izuzetno cijenjeni i dobro plaćeni.

  1. Ono što Univerzitet FINRA Tuzla čini posebnim je i dodjeljivanje stipendija nadarenim studentima i studentima sa slabijim imovinskim stanjem. Možete li nam nešto više reći o tome?

 

Visokoškolska ustanova FINRA je od svog osnivanja dodjelila više od 500 hiljada KM stipendija. U  akademskoj 2024/2025 planiramo dodjeliti više od 150 hiljada KM stipendija za nadarene studente, studente sa slabijim imovinskim stanjem, studente koji dolaze iz ranjivih porodica, kao što su porodice boračke populacije, porodice koje žive u ruralnim područjima, povratniče porodice.  Mnogi od tih studenata nebi mogli studirati da im nije te stipendije. S tim da učenici generacije, djeca šehida, poginulih i demobilisanih boraca, te djeca iz porodica sa izraženim slabim  imovinskim stanjem imaju stipendiju do 100% iznosa školarine.

 

  1. Vrijedi spomenuti i da FINRA aktivna i na međunarodnom planu. Naime, učestvujete u mnogim međunarodnim projektima , a posebno ERASMUS Plus programu. Možete li nam nešto više reći o tome?

 

Visokoškolska ustanova FINRA je involvirana u mnogobrojnim međunarodnim projektima. Posebno se to odnosi na eRasmus Plus projekte. U ovoj akademskoj 2023/2024 realizirali smo dva projekta i to mobilnost studenta i mobilnost profesora, sa Veleučilištem  Lavoslav Ružička iz Vukovara, R Hrvatska. Imali smo naša 3 studenta na ljetnom semestru na ovom Veleučilištu, kao i naša dva profesora koji su bili u programu mobilnosti profesora.

Od 2-7 jula 2024. godine imali smo 3 studenta i jednog asistenta na Ljetnoj školi na Fakultetu za  ekonomiju i informatiku, Univerziteta Novo Mesto u Sloveniji. Ovo je  treća godina kako uzastopno uzimamo učešće na ovoj Ljetnoj školi, na kojoj naši studenti uče izradu biznis planova i razmjenjuju iskustva, znanja i vještine, sa studentima nekoliko univerziteta iz regiona.

 

  1. Za kraj Rektore Kaliću možete li nam reći koje su Vaši ciljevi u narednom periodu?

 

Univerzitet FINRA Tuzla će raditi na unapređenju postojećih i  uvođenju  novih studijskih programa na sva tri ciklusa studija. Profilirat ćemo kadrove koji su traženi,  cijenjeni i dobro plaćeni, koji  će ostati u Bosni i Hercegovini, a imati europske plaće.

Radit ćemo na afirmaciji i unapređenju naučno – israživačkog rada. Posebno ćemo raditi na unapređenju međunarodne saradnje i snažnijim učešćem u međunarodni projektima.