MAGLAJ – AFIRMATIVA NA LICU MJESTA: POŽAR SE ŠIRI PREMA MAGLAJU I TEŠNJU

Požar koji je juče izbio u šumskom predjelu maglajske MZ Radojčići tokom noći se rasplamsao prema Tešnju i Maglaju. Brzom intevencijom mještana, vatrogasaca, uposlenika ŠPD i lovaca, od vatre je spašeno pedesetak objekata.

S obzirom da je riječ o teško pristupačnom terenu prekrivenom minskim poljima jedina adekvatna podrška u gašenju je ona iz zraka, pa je zatražena podrška helikopterske jedinice OS BiH. Vatra je juče zaprijetila da zahvati četiri kuće u naselju Crnojevići.

-Evo ovamo je vatra skroz do naših kuća bila došla. Medjutim, spašeno je vodom. Pošto imamo vode dovoljno. Napravljen je PP pojas da ne ide dalje vatra. (I uspjeli ste, trenutno kuće nisu ugrožene? Op.a.) Kuće nisu ugrožene, dima ima još, ali ne gori. (A, gore je vatra? Op.a) Gore je strašno i bit će još gore ako se na vrijeme ne reaguje-kaže nam Niko Trgić iz Crnojevića.

Mještanima su u gašenju u pomoć pritekli maglasjki vatrogasci, lovci i uposlenici ŠPD ZDK.

Trgić: Odbranili smo kuće

-Uspio se pojas lokalizovati, tj. spriječiti njegovo širenje da zahvati direktno četiri kuće, a indirektno 50 objekata. On je lokalizovan, ali nije ugašen-kazao nam je direkotr kantonalne uprave CZ Džavid Aličić.

-Trudimo se da uradimo koliko možemo. Teren je dosta nepristupačan. Puno je mina, to je problem-ističe predsjendik MZ Radojčići  Marinko Kelavić koji nas je dočekao na požarištu.

Maglajski vatrogasci na požarištu

Iz razloga koji su svakako za naknadnu analizu, sinoć na požarištu, ističu mještani,  nije bilo adekvatnog dežurstva pa je vatra prešla šumski put i zahvatila šume u minskim poljima šireći se prema Maglaju i Ošvama, prijeteći da presiječe i putnu komuinikaciju prema Tešnju.

Kelavić: Minska polja

-Mi se borimo i odbranili smo ovaj dio kuća, tako da požar sada ide tamo prema Klancima, prema Ošvama i gore ide ovaj dio prema Crnom vrhu-kaže nam vatrogasac PVJ Maglaj Husein Husanović.

Vatrogasci i mještani su na izmaku snaga. U minska polja ne smiju.

-I, evo očekujemo da dobijemo pomoć  i od OS BiH . Bilo bi dobro jer bez helikoptera ovdje se ne može mnogo napraviti-kaže Kelavić.

Aličić: Upućen zahtjev OS BiH

-Zatraženo je juče u poslijepodnevnim satima djelovanje i helikopterske jedinice. Zahtjev koji je došao iz CZ Općine Maglaj nije bio kompletiran tako da  ćemo ga mi jutro dokompletirati i ponovo ga poslati i ukoliko se ne smiri požarište, očekujemo tokom dana djelovanje helikopterske jedinice-ističe Aličić.

Iako je rano za zaključke prije istrage, evidnetno je da je i ovdje uzrok požara ljudski faktor.  Afirmativa.ba