DERVENTA: POČETAK LOVNE SEZONE, ŠAKAL UGROŽAVA LOVIŠTA!

28. sabor lovaca, koji je ovih dana održan u Derventi, ozvaničio je i početak lovne sezone.

Uz nezaobilazno druženje, upriličeno je i takmičenje u gadjanju glinenih golubova, a progovorilo se i o  aktiuelnim prilikama i stanju u lovištima gdje je sve izraženiji problem razmnožavanja šakala, predatora koji uveliko prijeti divljači jer, jedini od svih predatora, napada i kada nije u pitanju prehrana. Domaćini ovogodišnjeg saborovanja i otvaranja lovne sezone bili su članovi Lovačke sekcije  iz Lupljanice.

-Danas smo se našli ovdje da obilježimo početak lovne sezone o ujedno da obavimo 28. sabor lovaca-kaže predsjednik LS Donja Lupljanica Nikola Radanović.

Derventa: Ozvaničen početak lovne sezone

-1.9. kreće lov na divlji svinju. U desetom mjesecu kreće lov na fazana, 11. mjesec lov na zeca, divlja svinja se lovi do 31. januara, a štetočine, šakala, kunu,  lisicu i divlju mačku  ćemo, po novom Zakonu o lovstvu, loviti do 31. marta-dodaje  Nenad Čečavac, predsjednik LU „Motajica“ iz Dervente.

U okviru priprema za lovnu sezonu održano je i tradicionalno gadjanje glinenih golubova. Za ovo je, uz veliku umješnost potrebna i posebna takozvana gater-puška čija vrijednost dostiže i 2.500 maraka.

-Municija je skupa. Nekada je to bilo, kada smo počinjali prije 20 i nešto godina, recimo jedna kutija od 25 metaka je bila 7,5 maraka. Sada je ona 24 marke, tako da nije ni jeftino, ali ko voli nikad ćeif nije bio skup-ističe član LU „Borik“ iz Prnjavora Oliver Prgonjić.

Uz druženje progovorilo se  i o stanju u lovištima

Progovorilo se i o aktuelnoj situaciji i stanju u lovištima. Razmnožavanje šakala, predatora koji u lovištu nema prirodnog neprijatelja, predstavlja sve veći problem.

-Sada imamo najveći problem sa šakalom. To je divljač koja je skoro došla kod nas prije par godina i razmnožio se naveliko.  Bio je on i prije prisutan, ali ga sada ima sve više i više. On pravi štetu na zecu, fazanu, na lanadima-kaže glavni lovovodja Udruženja Miroslav Tepić.

Sve su češći slučajevi napada šakala i na domaće životinja, pa će aktivnosti na suzbijanju razmnožavanja ovog predatora biti intenzivirane. Afirmativa.ba