SKANDALOZNO: NAČELNIK MAGLAJA MIRSAD MAHMUTAGIĆ PARAMA ZDK FINANSIRA PREDIZBORNU KAMPANJU I DISKRIMINIRA MAGLAJSKE HRVATE I SRBE?!

„Kako drugačije to tumačiti i nazvati nego majorizacija i segregacija po nacionalnoj osnovi“, stoji u aktu kojeg su jučer na adresu Općine Maglaj i na znanje Vladi ZDK uputili  iz MZ  Radojčići i Čusto Brdo.

Nakon što su tri multietničke MZ, Radojčići i Liješnica u općini Maglaj i Čusto Brdo iz Žepča zajednički delegirale projekt „Rekonstrukcija i asfaltiranje puta Tujnica-Čusto Brdo-Galovac“ šireći na ovaj način i povjerenje medju narodima na ovim prostorima, zahvaljujući, najblaže rečeno, čudnom odnosu Općine Maglaj  i njenog načelnika Mirsada Mahmutagića spram ovog projekta, sve je zapalo u probleme i dobilo obilježje nacionalne segregacije.  Kako?

Radojčići: Doiskriminacija, izbori i infrastruktura!

U aktu kojeg su jučer na adresu načelnika Mahmutagića uputili predsjednici MZ Radojčići i Čusto Brdo, Marinko Kelavić i Ilija Vrbičić, navodeći  kako su stanovnici više naselja u ovom kraju u protekle tri godine uložili velika sredstva i trud i zajednički uredili oko 2.200 metara terena uz navedenu komunikaciju. Potom su, da bi mogli aplicirati za uredjenje puta sami platili izradu elaborata za uredjenje 560 metara navedene putne komunikacije.

Nacionalna segregacija ili predizborne zavrzlame načelnika Mahmutagića

Očekujući sufinansiranje od Općine Maglaj, uputili su i zahtjev koji je maglajska administracija proslijedila Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i  izbjeglice ZDK koje je odborilo 25.000 KM za realizaciju ovog projekta.

„Po našim saznanjima namjenska sredstva su još u siječnju/januaru 2024. godine uplaćena na račun Općine Maglaj koja su i dalje neutrošena“, stoji u aktu MZ Radojčići i Čusto Brdo.

Kako se bliži kraj gradjevinske sezone oni pozivaju vlasti u Maglaju da hitno pristupe realizaciji projekta. Medjutim, ovdje nastaje problem.

 Hoće li pare ZDK biti utrošene za  predizbornu kampanju načelnika Mahmutagića?!

Mahmutagić: Maglajski Hrvati i Srbi čekaju odgovore

„Po informacijama koje smo dobili od mještana koji žive uz ovu trasu puta i uposlenika nadležne općinske službe utrošak finansijskih sredstava se planira za asfaltiranje gore spomenute trase puta, ali samo iz smjera Tujnice prema Galovcu! Ovim činom se šalje jasna poruka nama iz MZ Radojčići i MZ Čusto Brdo da nam se oduzima pravo na sredstva koja je Općina Maglaj i dobila isključivo  zbog našeg zajedničkog rada i našeg projekta.  Isto tako, asfaltiranjem samo dionice iz Tujnice, gdje žive isključivo  Bošnjaci,  potpuno se negiraju zahtjevi i prava  na zajednička sredstva druga dva naroda (Hrvata i Srba) koji žive uz ovaj put i druge dvije MZ. Kako drugačije to tumačiti i nazvati nego majorizacija i segregacija po nacionalnoj osnovi“-stoji u aktu ove dvije MZ odakle predlažu nadležnima u Općini i načelniku Mahmutagiću da Općina Maglaj, koja nije pokazala spremnost da sufinansira projekt, izdvoji i sama sredstva za finansiranje, te da uputi zahtjev  Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i i zbjeglica da uplati sredstva za ovaj projekt s kojim su aplicirali na vrijeme i dobili visokih 70 bodova, ali novac još nisu.

Na taj način bi se asfaltirala cijela trasa od 560 metara i time izbjeglo moguće nacionalno i predizborno trošenje budžetskog novca viših nivoa vlasti, u ovom slučaju ZDK,  ali i izbjegla  diskriminacija po nacionalnoj i vjerskoj osnovi koja je ovdje, zarad borbe za vlast Mirsada Mahmutagića, sudeći prema navodima iz akta, više nego očita. Afirmativa.ba