PREMIJER PIVIĆ I MINISTAR  ŠIBONJIĆ POSJETILI SAJAM ZEPS

 

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić posjetili su sajmište na Kamberovića polju gdje će se od 1. do 5. oktobra održati Generalni BH sajam ZEPS 2024.

Elvir Ajanović, vlasnik licence i Sanel Ibrić, menadžer ZEPS-a, informisali su premijera Pivića i ministra Šibonjića s pripremama za sajam, koji se vraća nakon pet godina pauze i to u najboljem svjetlu, sa najvećom izložbenom površinom do sada i respektabilnim brojem izlagača.

Zahvalili su se Vladi Zeničko-dobojskog kantona na podršci sajmu, a posebno angažmanu i posredovanju u privlačenju izlagača iz cijelog svijeta.

Partner sajma je Republika Turska, a na sajmu će se predstaviti 35 velikih kompanija iz ove prijateljske države. Najavljena je i posjeta velikih privrednih delegacija iz regija Akhisar i Nevšehir. Također, na sajmu će po prvi put u BiH biti predstavljen električni terenac “Togg”, ponos turske automobilske industrije.

Premijer Pivić je rekao da je jačanje privrede jedan od prioriteta Vlade ZDK-a, što pokazuje konkretnim programima i mjerama podrške, a jedna od mjera je i podrška sajmovima za što je u ovogodišnjem budžetu Ministarstva za privredu opredijeljeno 500.000 KM.

– Vlada je podržala organizaciju sajma, ali i učešće domaćih kompanija na ZEPS-u. Sajmovi su prilika za promociju komparativnih prednosti ulaganja u Zeničko-dobojski kanton, koje se ponajviše gledaju u bogatim resursima, snažnoj industrijskoj osnovi i izrazito povoljnom geografskom položaju – rekao je premijer Pivić.

 

Press služba ZDK