ZDK: ODRŽANA RADIONICA O IZRADI NOVOG TROGODIŠNJEG AKCIONOG PLANA ZA PROVOĐENJE STRATEGIJE ZA PREVENCIJU I BORBU PROTIV KORUPCIJE

 

Ured za borbu protiv korupcije Zeničko-dobojskog kantona organizovao je u Zenici radionicu na temu “Izrada trogodišnjeg Akcionog plana za provođenje Strategije za prevenciju i borbu protiv korupcije Zeničko-dobojskog kantona za period 2025-2027. godina” za koordinatore antikorupcijskih aktivnosti organa/institucija i gradova/općina ovog kantona.

 

Radionica je održana u saradnji s Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), uz podršku Misije OSCE-a u BiH, a predavač i moderator radionice bio je predstavnik APIK-a, Mevludin Džindo.

 

Dževad Fejzić, sekretar Ureda za borbu protiv korupcije po ovlaštenju Vlade ZDK-a, rekao je da je važeći Akcioni plan donesen 2022. godine, te da je Ured, shodno Uredbi o trogodišnjem planiranju FBiH, u obavezi da izradi novi plan koja će važiti do 2027. godine.

 

– Ured će do kraja 2024. godine uraditi evaluaciju, odnosno reviziju svih aktivnosti koje su se uradile u prethodne tri godine. U novi trogodišnji Akcioni plan ćemo ugraditi aktivnosti koje se kontinuirano provode, aktivnosti koje su planirane a nisu do kraja provedene, kao i aktivnosti koje su predviđene Akcionim planom za prevenciju i borbu protiv korupcije na nivou institucija BiH, koji je proizašao iz Strategije za borbu protiv korupcije BiH – rekao je Fejzić.

 

Naglasio je da će Ured imati nadležnost da vrši provjeru imovine između 1.600 i 1.700 imenovanih lica koji će imati obavezu da prijave imovinu u skladu sa Zakonom o prijavljivanju i provjeri imovine nosilaca javnih funkcija, koji je Skupština ZDK-a nedavno uputila u javnu raspravu.

 

Pored toga, Ured je trenutno fokusiran i na izradu četiri nova registra – registar neprofitnih organizacija kojima se dodjeljuju sredstva te registri poticaja, subvencija, transfera i drugih davanja iz Budžeta ZDK-a.

 

– Ovu godinu smo nazvali godinom registara, s obzirom da smo ranije uspostavili dva registra – imenovanih i zaposlenih. Uspostavom još četiri nova registra Ured će moći na vrlo jednostavan i praktičan način da eliminiramo određene rizike od korupcije koji se pojavljuju – rekao je Fejzić.

 

Radionica je bila prilika za razmjenu iskustava koordinatora antikorupcijskih aktivnosti organa/institucija i gradova/općina ovog kantona. Hamzalija Hojkurić, pomoćnik načelnika Općine Tešanj rekao je da su itekako pozitivna iskustva u ovoj općini, gdje se aktivnosti na prevenciji korupcije provode od 2018. godine.

 

– Naša zadaća nije da budemo istražni organi, ali želimo da vodimo preventivne aktivnosti u oblasti borbe i prevencije korupcije. Preventivne aktivnosti su sama činjenica da postoje svi mehanizmi počevši od komisije, koordinatora, do modela prijave korupcije kako od građana, tako i samih zaposlenika bilo koje institucije.

 

Postojanje sistema je samo po sebi jedna preventivna aktivnost u ovoj oblasti, ali prave efekte i veću slobodu možemo očekivati u narednom periodu. Još uvijek je u našem društvu jedna načelna i verbalna podrška ovoj oblasti, jer još nema jakih zakonskih rješenja koja obavezuju općine i druge institucije te još nema radnih mjesta koja bi se bavila ovim poslom. Nedostaje nam institucionalne regulative u ovoj oblasti kako bi se pojačale aktivnosti na svim nivoima – rekao je Hojkurić.

 

Press služba ZDK