VLADA ZDK POTPISALA NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE

 

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, koja je danas na vanrednoj sjednici usvojila prijedloge odluka o davanju saglasnosti na kolektivne ugovore za djelatnost osnovnog te srednjeg obrazovanja za teritorij ZDK-a, odmah je i potpisala ova ove ugovore koji će važiti do 30. augusta 2026. godine.

Kako je u svojoj izjavi nakon sjednice istakao kantonalni premijer Nezir Pivić, prosvjetni radnici u tom kantonu koji su početkom januara dobili 15-postotno uvećanje plaće, od 1. januara naredne godine imat će veće plaće za dodatnih najmanje 10 posto. Današnji potpis novih kolektivnih ugovora, naveo je, govori o opredjeljenju Vlade ZDK da nastavi kvalitetnu saradnju sa sindikatima i zaposlenim u oblasti obrazovanja.

-Nakon povećanja plaća, početkom godine od 15 posto, nastavlja se tim tempom i za narednu godinu. Drago mi je da od predstavnika sindikata čujemo da je to najkvalitetniji kolektivni ugovor do sada. Posebno nas raduje što ćemo nastaviti dijalog i što, pored rješavanja materijalnog statusa zaposlenika, imamo i rješavanje drugih pitanja u obrazovanju. Tu mislim na infrastrukturu i besplatne udžbenike, što smo osigurali za sve osnovce od prvog do devetog razreda – kazao je Pivić.

Novo povećanje plaća, dodao je, opteretit će budžet ZDK-a za dodatnih 16 do 20 miliona KM na godišnjem nivou.

Ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta Mirza Mušija izrazio je zadovoljstvo što su postigli dogovor te potpisali ugovor sa socijalnim partnerima, čime su ispunili njihove zahtjeve te se nisu doveli u situaciju u kojima se nalaze neki drugi kantoni.

-Posebno nam je drago da, u kontekstu ovih zbivanja u Federaciji Bosne i Hercegovine i određenih vrsta neslaganja sindikata i predstavnika sindikata s vlastima, mi uspijevamo naći dijalog sa socijalnim partnerima. U konačnici, najvažnije je da imamo zadovoljne ljude, koji nose taj obrazovni proces i koji će sa svojim zadovoljstvom i onim što su dobili, donijeti novi kvalitet u obrazovanju – kazao je Mušija.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK-a te SSOOiO FBiH i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović zahvalio je Vladi ZDK na kontinuiranoj podršci oko 6.000 zaposlenih u sektoru obrazovanja tog kantona, a što je više od dvije trećine zaposlenih koji primaju plaću iz budžeta ZDK-a.

– Mogu kazati da smo napravili iskorak i da je ovo najbolji kolektivni ugovor koji smo potpisali od kako to radimo na nivou ZDK-a. Podsjetit ću da su ovdje parametri od 10 do 29 posto, a prethodni kolektivni ugovor, koji je bio s najvećim parametrima, bio je 26 procenata – kazao je Šatorović.

Zadovoljstvo novim kolektivnim ugovorom izrazio je i predsjednik Samostalnog sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK-a Dževad Hadžić.

-Kolektivni ugovor zadržao je sva prava postojećeg kolektivnog ugovora, a dobili smo i nove benefite koji će biti od 1. januara 2025. godine, u smislu prepoznavanja rada na odgoju, to jeste razredništva. Mi smo time zadovoljni, kao i povećanjem od 10 posto koeficijenata platnih razreda za sve radnike u obrazovanju – kazao je Hadžić.

 

federalna.ba/Fena