IZBORI TEŠANJ, DOBOJ TESLIĆ: CIK U DOBOJU ONEMOGUĆIO GLASANJE ZA 3.055 GRADJANA!

Izbori na području Tešnja, Doboja i Teslića, protiču bez većih problema. Sva biračka mjesta, izuzev dva u Doboju na kojima se primjenjuju nove tehnologije, su otvorena na vrijeme.

Do 11 sati u Tešnju je glasalo 11,38 posto, Doboju 19 posto, a u  Tesliću 18,39 posto gradjana s pravom glasa.Na području Općine Tešanj jutros je u sedam sati je otvoreno 57 redovnih i jedno biračko mjesto za glasanje u odsutnosti. Pravo glasa ima 41.228 Tešnjaka. Do 11 sati glasalo je 4-562 glasač ili 11,38 posto.

Glasanje protice dostojanstveno

-Pozivam sve gradjane Općine Tešanj i BiH da iskoriste svoje gradjansko pravo i da  izadju na izbore i da ubrzaju ovaj demokratski proces naš i, naravno da se pridržavaju pravila ponašanja i odredbi Izbornog zakona-ističe Azra Alić Bedak, član OIK Tešanj.

Alić: Poziv biračima

U Tesliću je do 11 sati od 42.539 birača glasalo 18,39 posto. U Doboju 11.780 od 63.615  upisanih u birački spisak ili 19 posto.

-Medjutim, prema informacijama koje smo dobili od CIK BiH 3.055 birača nema važeći indetifikacioni dokument što znači da oni neće moći ostvariti svoje pravo ukoliko dodju na biračko mjesto-kaže predsjednik GIK-e u Doboju Nenad Paleksić.

Doboj je jedna od sedam lokalnih zajednica gdje je na ovim izborima aktivan pilot projekt primjene novih tehnologija u izbornom procesu na 17 od 108 biračkih mjesta.

Paleksić: Bez prava glasa 3.055 gradjana

-Na dva biračka mjesta ima problema u vezama tako da je tu prekid bio preko pola sata i na ta dva mjesta, kada profunkcioniše taj sistem mi čemo samo produžiti  glasanje za tolik ovremena koliko je bilo u prekidu-kaže Paleksić.

Do ovog trenutka u navedenim sredinama nisu evidentirane veće nepravilnosti u izbornom procesu. Incident je zabilježen u Bokavićkim Čivčijama gdje je, nezvanično doznajemo, fizički napadnut posmatrač. Slučaj se istražuje.  Afirmativa.ba