HOĆE LI SE U TEŠANJSKOJ JABLANICI PONOVITI „JABLANICA“?!

Nakon velike tragedije koja je zadesila  Jablanicu, sličan scenarij bi mogao zadesiti i istoimeno naselje kod Tešnja.

Naime, mještani ovog naselja mjesecima žive u strahu nakon što je lokalna firma,  angažirana na izgradnji autoputa,  iznad sela formirala deponiju zemlje i otpada. Oni ističu kako će kiše uzrokovati klizanje tla  koje će ugroziti dvadesetak kuća i privrednih pogona, vodovod i mjesnu školu sa oko 500 učenika. Nadležni, kao i izvodjač radova, za  sada, ćute.

-Tu je škola koju pohadja 500, 600 učenika, ne znam tačan broj. Evo vidite ovu strminu ovdje, ovu kotlinu ovamo gdje ta deponija iza vaših ledja se odlaže. Mislim, stvarno nema smisla. Neko mora poduzeti nekakvu mjeru da se to zaustavi i da se ovo nekako obezbijedi da nam se ne bi desio slučaj kao što se sada desilo dole u Jablanici ne daj Bože-kaže stanovnik Seid Salkić.

Jablanica: Deponija prijeti kućama, školi…

Mještani ističu kako je firma angažirana na gradilištu dionice autoputa Medakovo-Ozimice zakupila privatnu parcelu i na njoj, bez potrebnih odobrenja, odlaže velike količine zemlje i drugog otpada.

-Milion, dva miliona kubika zemlje, a nemamo nikakve garancije da je to osigurano i da to neće jednog dana krenuti?-pita se Esad Salkić.

Salkić: Sve će jednoga dana krenuti na selo

Osim što im selo nosi naziv Jablanica, mještani ističu da to nije jedina sličnost s teško pogodjenim naseljem u Hercegovini.

-Identičan teren što se tiče geografski. Znači, kotlina, kanjon gdje često imamo problem s rječicom koja prolazi kada su poplave velike ona nam nanese ogromne probleme koje smo imali i doživljavali-kaže nam stanovnik Jablanice Sead Salkić.

Deponija u Jablanici na privatnoj zemlji

-U podnožju ove deponije imamo vodozahvat koji koristimo 42 godine i to je plan da oni to sve zatrpaju i onemoguće nam prilaz tom vodozahvatu-dodaje Esad Salkić.

Mještani ističu da su se, u nadi da će riješiti problem,  obratili svima od MZ, Općine, do JP Atoceste FBiH kojima su  prvi put pisali  prije pet mjeseci. Odgovor, kažu nisu dobili.

Sead Salkić: Kome da se obratimo?

-Da nema ništa bilo bi ružno da se to tako radi, a kamo li da se ugroze ljudi. Nama jednostavno sada, gledajući ono u Jablanici što se desilo,  to nam je sada još više pobudilo da mi moramo iznaći rješenje za ovu deponiju-kaže Esad.

-Ne znamo više šta da uradimo. Ulio se i neki strah u nas. Ne možeš ti živjeti 50 metara, a ovo je strmina velika za koju treba vidjeti, treba doći. Tražio sam  i inspektore. Ne mogu reagovati ako institucije ne reraguju-dodaje Sead Salkić.

Bezuspješno pisali nadležnima

U Općini Tešanj ističu da nisu izdali nikakve dozvole za deponiju, a inspektori definiraju nadležnosti. Firma  koja je formirala deponiju tvrdi da posjeduje odredjene ugovore, ali  javno govoriti ne žele.  Ostaje vjerovati da će u tešanjsku Jablanicu, za razliku od one u Hercegovini, rješenje stići prije  paketa s hranom i timova sa spašavanje. Afirmativa.ba