FOTO-REPORTAŽA: “PROMOCIJA TURISTIČKE PONUDE, GASTRONOMIJE USORSKOG KRAJA I PRIRODNOG BLAGA FEDERACIJE BIH”

U vremenu kada živimo brzo, zaokupljeni rješavanjem svakodonevnih životnih problema, pritisnuti brojnim ličnim, ali i društvenim, pa i golobalnim pitanjima, sve teže nalazimo vremena za sebe, za one koje volimo i za ono što nas okružuje. A, okružuje nas mnogo toga što ne bismo smjeli ingorirati.

U okviru projekta „Promocija turističke ponude, gastronomije usorskog kraja i prirodnog blaga Federacije BiH“, kao da smo, nakratko osvježili pamćenje i podsjetili se na prirodne ljepote sjevernog dijela naše domovine. Uz mlade, gastronomiju, kulturno-historijsko naslijedje, nakratko smo postali isvjesni da, u stvari, živimo u prelijepom kutku svijeta. Nakratko ostavismo po strani pomenute teškoće svakodonevnice i posvetismo se ljepotama našega kraja, našim vodenicama, šumama, rijekama i jezerima, hrani, našim zanatima, tradicionalnim jelima, pjesmi, igri i otvorenoj duši bosanskog čovjeka. Uostalom, ako „slika govori više od hiljadu riječi“, onda u ovoj maloj foto-galeriji prošetajmo našim zavičajem.

Naša jezera: Mjesto za odmor tijela i duha

Tvrdjave-gradine u Tešnju i Doboju: Svjedoci burne i herojske prošlosti

Ines d.o.o. bili su dobri domaćini

Dio gastronomske ponude iz vlastitog uzgoja

Idemo na ćevape: Aščija Zaim samo za nas

Na poznatom izletištu Matoševe dubrave našu karavanu dočekuje aščija Zaim. Upravo priprema ćevape da budu vreli kada stignemo. Ima ih “sarajevskih”, “travničkih”, “banjolučkih”…

“Svi su dobri, vjerujte mi. Odem u Sarajevo i uzmem “deset u cijelu s lukom”. Ovdje to mi zovemo Velika porcija ćevapa.  Gore ide “pet u pola”, a ovdje je to Mala porcija. Važno je da se raumijemo i da su ćevapi naši i najbiolji na svijetu. Naš somun ili lepina nemaju premca. osim toga imamo domaće meso. Svijeta možeš proći i prave svi mesne valjuške, samo mi ovdje pravimo Bosanski ćevap. Živjeli-kaže nam Zaim.

Ovako naše žene Šeherke prave zimnicu od domaćih proizvoda, a tek domaća crna pogača i ktome “kukuruza”

Domaćin Eso pripremio jabuku za domaću “mučenicu”

Jasmin Begić čuva tajnu dobrog paprikaša

-Ovdje se koriste dvije vrste mesa, srneće i juneće ili govedje. Dodaje se luk, bijeli, crveni i povrće. Naravno  i jedan sastojak koji mom gulašu daje sasvim poeeban ukus i neću ga ni vama reći. Većina voli pikantan paprikaš, ali ja ne dodajem pikant prilikom kuhanja jer je bolje da to poslije svak radi po želji. Kuha se tri do četiri sata i pažljivo sve prati-kaže nam Jasmin. Afirmativa.ba