13. ‘OKTOBAR, MEĐUNARODNI DAN SMANJENJA RIZIKA OD KATASTROFA: IAKO S OGRANIČENIM RESURSIMA MLADI NAM ŠALJU JASNU PORUKU, ZAŠTITIMO PRIRODU, SAČUVAJMO ŽIVOT!

Posljednja tragedija u Jablanici još je jednom upozorila i podsjetila na važnost preventivnog djelovanja kada je riječ o prirodnim nesrećama. Evidentno je da sve nas, a posebno vlast,  slične katastrofe nakratko učine odgovornijima jer u trenutku dok pokušavamo sanirati posljedice jedne tragedije, građani upozoravaju da su slične katastrofe moguće i u drugim dijelovima zemlje.

I

Iako s ograničenim resursima mladi vode računa o okolišu

No, u svakom slučaju ohrabruje sve veći angažman mladih kada je riječ o aktivizmu u oblasti zaštite životne sredine, posebice naših vodotoka. Nema sumnje da je najbolji način da se sveopća svijest o zaštiti okoliša poboljša – rad sa najmlađima. Tako, u povodu Dana voda ili Dana planete zemlje u predškolskim ustanovama u Gračanici organiziraju ekološke akcije u kojima aktivno sudjeluju doslovce najmlađi.

Brkičević: Ekološke akcije s najmlađima

-U protekle četiri godine organizirali smo mnoge ekološke akcije i aktivnosti od šetnje u recikliranim kostimima do akcija uređenja naše okoline. Uvjereni smo da je rad sa najmlađima i njihova edukacija najbolji način da odgojimo nove generacije ekološki osviještenih građana-kaže Alma Brkičević, direkorica predškolske ustanove „Dječija bajka“ iz Gračanice.

Često im se pridruže i učenici gračaničke gimnazije.

Mladi u zaštiti priobalja naših rijeka

-Samo zajedno u sinergiji resursa, mladih i starijih, možemo učiniti nešto na zaštiti životne sredine. Posebno nam je važno kada su sa nama naši najmlađi iz predškolskih ustanova. To nam je garancija da ne radimo uzaludan posao i da treba da  nastavimo  još aktivnije jer zaštita okoliša nema alternativu-kaže Samira Merjemić, profesorica biologije u gračaničkoj gimnaziji „dr. Mustafa Kamarić“.

I mladi iz Doboj Istoka i Doboja kroz Omladinski kulturni centar „Lipe“  redovito organiziraju ekološke akcije u ovom dijelu naše zemlje.

Junuzović: Nećemo se umoriti

-Do sada smo imali desetak akcija čišćenja okoliša u Doboju i Doboj Istoku. Akcenat uvijek stavimo na priobalja naših rijeka Bosne i Spreče. Neodgovorni građani i dalje, iako poslije naših stalnih akcija nešto manje, odlažu otpad pored rijeka i u samo korito. Svjesni smo da imamo ograničene resurse, mada nam se često  priključe  i iz komunalnog preduzeća „Čisto“ Doboj Istok, ali ne namjeravamo se zaustaviti jer svakim danom okupljamo sve više mladih koji su svjesni potrebe očuvanja naše okoline-kaže Edin Junuzović, predsjednik Centra.

Rijeka Bosna često zaprijeti

Uz članove ribarskih udruženja, često akcije uređenja obala rijeka, kroz različite projekte provode i lokalne zajednice, posebno one smještene uz obale velikih rijeka. Jedna od takvih lokalnih zajednica je i Doboj Jug. Čine je samo dva naseljena mjesta smještena u međurječju Usore i Bosne.

-Upravo zbog toga potrebno je stalno motriti i raditi na zaštiti od poplava. Dugogodišnji problem plavljenja djelimično smo riješili izgradnjom nasipa uz rijeku Usoru  u sklopu projekta izgradnje autoputa na koridoru 5c, ali ovo područje uz rijeku Bosnu, koja je daleke 1965. , a potom i 2014. opustošila ovaj dio zemlje, je posebno važno i zato često radimo na uređenju obala i brinemo o prohodnosti samog korita rijeke-kaže nam Mirnes Tukić, načelnik Općine Doboj Jug.

Tukić: Briga o rijekama stalna aktivnost

Jedan od pozitivnih primjera svakako su zajedničke akcije osnovaca, mladih, ali i onih starijih u maglajskom kraju. Rijeke Cicmanka i Liješnica, pritoke Bosne, često, usljed jakih kiša, poplave objekte i unište puteve i drugu infrastrukturu. Nelegalna gradnja, nepropisno kanalisanje potoka i odlaganje otpada u priobalju osnovni su razlozi za zabrinutost ekoloških aktivista. Među njima su i mladi iz Udruge mladih „Dom“ iz Žepča koji zajedno s osnovcima iz istoimene škole u Novom Šeheru provode ekološke akcije u maglajskom kraju.

Kelavić: Motivirati građane

-Želimo, u prvom redu ukloniti onečišćenje oko nas, motivirati mlade i građane da nam se pridruže, ali i educirati sve one koji još uvijek ne vode dovoljno brige o našem zajedničkom prirodnom okruženju-kaže Ante Kelavić, predsjednik Udruge.

Ivešić: Neodgovorni građani

-Evo vidite i sami. Uz ovo rastinje, mnogo je smeća u samoj rijeci Liješnici. S mukom to pokušavamo izvaditi iz rijeke, a onda neko to ponovo baci iako imaju kontejner gore. Istrajat ćemo u nadi da će jednoga dana biti evidentan pomak-kaže Mario Ivešić omladinski aktivista Udruge „Dom“.

Nekontrolisana sječa šume i pretvorba šumskog u građevinsko zemljište, unatoč zabrani raspolaganjem zemljišta u državnoj svojini od strane Visokog predstavnike, dodatno zabrinjavaju građane, ekološke aktiviste, ali  i stručnjake. Nedavno je, kako bi se osiguralo odlagalište za inertni otpad na trasi autoputa na lokalitetu Kraljevo brdo kod Tešnja potpuno posječeno 17 hektara visokokvalitetne stogodišnje bukove šume.

Kraljevo brdo: Opća sječa 17 hektara stoljetne šume

Stručnjaci upozoravaju na pogubnost ovako površnog djelovanja nadležnih.

Jupić: Bez plana sanacije

-Bez sumnje ovo je ekocid. Možemo to posmatrati sa više aspekata, ali ovo je ekocid. Evidentno je da će bujične vode ovdje napraviti veliki problem u podnožju gdje su naseljena mjesta. Posebno zabrinjava činjenica da ne postoji plan sanacije devastiranog šumskog  lokaliteta po završetku gradnje puta. Ovo zemljište je iz šumskog pretvoreno u građevinsko i sama ta činjenica ostavlja prostor za sumnju i zabrinutost-kaže doc. dr. Mirano Jupić, ekspert iz oblasti ekologije, svojevremeno, između ostalog i zlatni student Medicinskog univerziteta u Brnu. Afirmativa.ba

Produkcija ovog sadržaja omogućena je velikodušnom podrškom američkog naroda putem Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u okviru projekta “Jačanje otpornosti na prirodne katastrofe i unapređenje strategije pripravnosti” koji provodi Američka agencija CRS. Sadržaj je u nadležnosti CRS-a i ne odražava nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a.