DERVENTA: PRVENSTVO BiH U KROSU

U organizaciji atletskog kluba „Derventa“ u ovom gradu je održano Pojedinačno i ekipno prvenstvo  BiH u krosu.

Nakon što su bili odlični domaćini 2021. godine Atletski savez BiH je članovima AK iz Dervente povjerio organizaciju ovogodišnjeg Pojedinačnog i ekipnog prvenstva naše zemlje u krosu. Nastupilo je  140 trkača različitih uzraslih kategorija iz 21 kluba sa područja cijele BiH.

Derventa: 140 takmičara iz cijele BiH

-Teren je dobar, staza je zanimljiva. Imamo tu elektroniku iz Sarajeva koja će sve to da odradi normalno uz naše sudije-kazao je predsjednik AK „Derventa“ Dalibor Vrhovac.

U kategoriji seniora na 6.000 metara,  sa vremenom 20 minuta i 20 sekundi, najbrži je bio Mladen Samardžić iz AK „Maraton“ iz Brčko distrikta, dok je medju seniorkama pobijedila  Jelena Gajić iz AK „Prnjavor“.

Samardžić najbolji senior

-Trka je bila sjajna. Krenuli smo od početka vrlo jako. Ja sam se negdje na polovini odvojio, držao svoj ritam i završio trku kao pobjednik-kazao je Samardžić.

-Očekuju me tri jake trke u dvorani. Cilj je za narednu sezonu da oborim sva tri rekorda BiH na 400, 600 i 800 metara. Nadam se da ću uspjeti i radim vrijedno na tome-samouvjereno nam priča Jelena  Gajić.

Gajić: Juriša na državne rekorde

Ohrabruje činjenica da Atletski savez BiH, uprkos katastrofalnoj finansijskoj situaciji uspijeva organizirati ovakva takmičenja.  Jedina sredstva na koja može računati su ona iz Ministarstva civilnih poslova BiH  u iznosu od 12.000 maraka na godišnjem nivou.

-I, normalno da dolazi do pada jer Atletski savez sa tim sredstvima ne može da pokrije ni troškove prostora gdje radi, a kamo li da šalje atletičare na potrebne pripreme-kaže predsjednica Atletskog saveza BiH  Đurđica Šišul Rajher.

U kategoriji mlađih i starijih juniora najbrži je bio Kristijan Roljić  iz AK “Borac”, a među djevojkama ovog uzrasta Ema Kovač, članica AK “Atletik”. Afirmativa.ba