USKORO VOZOM SARAJEVO ZAGREB

Najavljeni međunarodni voz na relaciji Sarajevo – Zagreb, ukoliko se dogovori saobraćaj istog, budući da se čeka odgovor Željeznica RS na inicijativu za sastanak koji su predložile Željeznice FBiH, počeo bi saobraćati 11. decembra ove godine.

Kada je u pitanju uspostavljanje sezonskog putničkog voza Sarajevo-Ploče-Sarajevo koji je saobraćao u periodu od 01. jula do 11. septembra, on je “u potpunosti opravdao očekivanja Željeznica FBiH”.

“Ovaj voz je saobraćao samo petkom, subotom i nedjeljom (ukupno 11 vikenda, odnosno, 33 dana) i za to vrijeme na pomenutoj relaciji prevezeno je 4.666 putnika. Cijena karte u jednom pravcu iznosila je 25 KM, a cijena povratne karte koja je važila mjesec dana iznosila je 41,40 KM. Zbog velikog interesovanja putnika u sastav voza na relaciji Sarajevo-Ploče redovno su bile uvrštene dvije Talgo garniture sa 472 mjesta za sjedenje. Iskazano interesovanje putnika za vožnju na relaciji Sarajevo-Ploče-Sarajevo najbolji je pokazatelj da bi ova linija i ubuduće trebala saobraćati

Također, povećanje broja putnika zabilježeno je u svim željezničkim pravcima (Čapljina-Sarajevo-Čapljina, Konjic-Sarajevo-Konjic, Pazarić-Sarajevo-Pazarić, Sarajevo –Maglaj-Sarajevo, Sarajevo-Visoko- Sarajevo, Sarajevo – Zenica-Sarajevo).

“Pored kvalitetne usluge, Željeznice FBiH obezbijedile su svojim putnicima povlastice na kupovinu karte u iznosu od 30 posto (studenti, penzioneri, novinari) i od 50 posto (djeca između 4 i 12 godina, slijepa lica i njihovi pratioci)”, naglašavaju iz Željeznica FBiH.