PLATA OD HILJADU MARAKA

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH jednoglasno su, bez rasprave, usvojili Nacrt zakona o minimalnoj plati u Federaciji BiH. No, ništa još nije gotovo, naprotiv, tek počinje jer slijedi tromjesečna javna rasprava.

Plata od hiljadu konvertibilnih maraka mit ili realnost? U Savezu samostalnih sindikata BiH optimistični da je, ipak, u pitanju, ovo drugo, te da će njihovi zahtjevi biti uvaženi.

“Naravno da je realno i apsolutno je irelevantno mišljenje Vlade FBiH, imajući u vidu da je zakonodavni organ u FBiH cijelo vrijeme bio senzibilniji prema problemima radnika i njihovim interesima od izvršne vlasti”, kazao je Selvedin Šatorović, Savez samostalnih sindikata BiH.

No, jasno je da bez zelenog svjetla Federalne Vlade, jednoglasno usvajanje Nacrta zakona od 11 zastupničkih klubova nema težinu.

“Stav Vlade po ovom pitanju bio je negativan, tako da ne možemo očekivati brzo rješenje. Očito je da će to biti predmet rasprave u novim sazivima i Zastupničkog doma i Doma naroda”, kazao je Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH.

Nakon što je Vlada u proceduru uputila zakone o doprinosima i porezu na dohodak Predstavnički dom je na prijedlog Kluba SDP-a usvojio zaključak po kojem se navedena dva zakona trebaju razmatrati u paketu sa zakonom u minimalnoj plati.

“Smatramo da, ukoliko će dolaziti, a trebalo bi, do smanjenje stope doprinosa kako bi se rasteretila privreda, prije svega privatni sektor, onda na neki način kroz ta smanjenja trebamo osigurati zaštitu radnika kroz povećanje minimalne plate”, kazao je Damir Mašić predsjednik Kluba SDP-a.

“Danas smo napravili preduslove da taj paket zakona tretiramo u budućnostI. To je nešto što nismo završili u proteklom mandatu, a trebali smo”, kazao je Mirsad Zaimović, predsjedavajući Predstavničkog doma.

No, godine političkog djelovanja na svim nivoima, ne idu u prilog rješavanju stvarnih problema građana i unapređenja životnog standarda. Hoće li novi saziv Predstavničkog doma PFBiH dokazati suprotno?