DOBOJ JUG: 18 SMOTRA FOLKLORA OKUPILA BROJNA DRUŠTVA  I IZVODJAČE IZ CIJELE BiH

U okviru kulturno-zabavne manifestacije „U susret ljetu“ u Doboj Jugu je održana 18.smotra folklornog stvaralaštva „Doboj Jug 2024“.  U cjelovečernjem programu publika je uživala u maštovitim koreografijama deset kulturno umjetničkih društava, ansambala i vokalnih solista  iz cijele BiH.

I ove godine zanosnim i maštovitim koreografijama predstavilo se deset društava i ansambala iz Travnika, Doboja, Usore, Doboj Istoka, Gornjeg Vakufa, Tešnja  i drugih gradova.

-Cilj nam je, dakle, da promovišemo kulturno naslijedje naše BiH, da djecu uključimo što više da ne zaborave-kazala je predsjednika KUD-a „Đerdan“ iz Doboj Juga Emira Arnaut.

Stigla društva iz cijele BiH

-Kreće sve od kulture i tradicije. Da pratimo naše pretke i da se držimo toga. Jer narod koji se ne drži kulture i tradicije izgubljen je u svemu tome-dodaje predsjednik OKC „Lipe“ iz Doboj Istoka Edin Junuzović

Medju društvima koja su nastupila ove godine u Doboj Jugu je i „Izvor“ iz Žabljaka u Usori jedno od rijetkih društvava u našoj zemlji koje je član UN-ove asocijacije folklornog stvaralaštva CIOFF. Uz igru i pjesmu proputovali su cijeli svijet. Ipak, medju susjedima je, kažu,  najljepše.

-Lijepo se ovdje osjećamo, ugodno. Domaćini su prijatni i gostoljubivi, a sve to veže ljude ovako i to je ono najvažnije-poručuje  Ružica Ivić, koreograf.

Publika je uživala

I ove godine, uz brojne prijatelje manifestaciju su podržali  Vlada ZDK, kao i Općina Doboj Jug.

-Mi se trudimo da našim gradjanima i našoj dijaspori ponudimo ovdje nešto da imaju priliku da se ugodno osjećaju-kazao je općinski načelnik Mirnes Tukić, svečano otrvarajući Smotru na kojo jsu nastupila društva iz Tešnja, Doboj Juga, Doboj Istoka, Travnika, Gornjeg Vakufa, Doboja, Usore i drugih mjesta kao i vokalni solisti Ibro Škiljo i Almir Delić.

„U susret ljetu“ je manifestacija u kojoj, uz stanovnike Doboj Juga i susjednih Tešnja, Doboja, Usore i Doboj Istoka uživaju i brojni gradjani ovog dijela naše zemlje koji,  iz zemalja Evrope i svijeta, tokom