DOBOJ: ZALJUBLJENICI U KONJE DEMONSTRIRALI KAKO SE NEKADA RADILO U ŠUMI

U šumskom gazdovanju savremene mašine odavno su zamijenile konje. Kako bi sačuvali tradiciju takozvanog štrapanja trupaca iz šume, neformalna grupa gradjana iz Doboja ovih je dana  organizirala „Prvu dobojsku štraparijadu“.

Odazvalo se pedesetak vlasnika konja sa stotinjak grla iz cijele BiH. Za razliku od  prošlih vremena, danas se, kažu zaljubljenici u konje, striktno vodi računa o dobrobiti životnja. Na dobojsku štraparijadu, koju je, uz podršku Grada i MZ Makljenovac, organizirala neformalna grupa gradjana,  odazvalo se pedesetak vlasnika sa stotinjak grla, svrstanih u tri kategorije, iz cijele BiH.

-Od Vakufa, Čelinca, Živinica, Banje Luke, Laktaša, Čelića, znači iz svih krajeva. Tako i mi idemo i sva ta mjesta obilazimo i sad ćemo pokušati da ovo bude tradicija u Doboju-kaže organizator Damir Hadžikadunić.

Ovako se nekada radilo u šumi

-Narod će imati priliku danas da se malo zabavi, da se družimo i da vidimo ovo što do sada nigdje nismo vidjeli. Znači, imamo i muziku, imamo sve-dodaje Izaim Hadžikadunić, predsjednik MZ Makljenovac.

Medju učesnicima je i 16-godišnja zaljubljenica u konje Marina Lehčešin kojoj, kaže, rezultat nije posebno važan.

Hadžikadunić i Lehčešin: Prijateljstvo do kraja života

-Izvuku, izvuku. Ne dolazim radi nagrade. Dolazim da podržim.  Zaslužili su kod mene. Napravili su veliko iznenadjenje u Brestovu na štraparijadi. Damir i Enis su napravili veliko iznenadjenje. Kupili su mi lančić ogrlicu i to se ne može zaboraviti nikada do kraja života-kaže Marina Lehčešin iz Župskog Razboja.

S obzirom da je riječ o, za konje,  veoma napornom radu u šumi, posebno nas je zanimalo vodi li se računa o dobrobiti životinja.  Učesnici ističu kako su konje u šumskom poslu odavno zamijenile savremene mašine, te da na ovaj način, žele sačuvati sjećanje na vrijeme kada su konji u šumi bili nezamjenjivi.

-Sto metara je staza i tri minuta. Za tri minuta ko brže izvuče, on je pobijedio. Pravila su, nema tuče konja i nema fizičkog kontakta s njima-pojašnjava sudac Mustafa Đozić.

Dobojska štraparijada okupila brojne gradjane

-Ja isključivo radim šumu i radim je traktorima. Konj je čisto iz ljubavi i rekreacije i, evo  da se ovako sastanemo, okupimo, družimo, a neka pobijedi bolji-kaže učesnik štraparijade iz Srpca Rodoljub Nužnić.

A, pobijedili su svi jer, dobrog druženja i zabave nije nedostajalo. Afiramtiva.ba