GORKA DINJA – 50 GODINA ISKUSTVA PRETOČENO U ZDRAVLJE IZ PRIRODE
Nakon višegodišnjeg iskustva u uzgoju Gorke dinje , želja mi je da prikupljene informacije podijelim sa vama.
Dio informacija je prikupljen iz iskustava svjetskih stručnjaka i relevantnih institucija.
Osobine gorke dinje (gorke tikve) i njenog soka
Gorka dinja – poznata je i kao gorka tikva ili Momordica charantia; Karela; Kudret nar; Bitter mellon.
To je tropska vinova loza koja pripada porodici tikvica i usko je povezana sa tikvicama, bundevom i krastavcem.
Radi svoje jestivosti uzgaja se širom svijeta.
U mnogim vrstama azijske kuhinje se smatra osnovnim sastojkom.
Kineska sorta je obično dugačka, blijedo zelena i prekrivena bradavicama.
S druge strane, indijska je sorta uža i ima zašiljene krajeve s grubim, nazubljenim bodljama na kori.
Pored oštrog ukusa i neobičnog izgleda, gorku dinju karakteriše nekoliko impresivnih zdravstvenih blagodati.
Zadnjih godina sve se više širi prema Evropi i Americi.
Na mnogim svjetskim univerzitetima i klinikama se istražuju i dokazuju njeni djelotvorni učinci.
Evo nekih od svojstava gorke dinje i njenog soka:
– Sadrži nekoliko veoma važnih hranjivih sastojaka
– Pomaže smanjenju šećera u krvi
– Koristi se za borbu protiv raka
– Pomaže smanjivanju nivoa holesterola
– Može pomoći mršavljenju
– Iako gorka veoma je ukusna
Gorku Dinju karakteriše specifičan miris i ukus. Ona sadrži glikoprotein lektin koji je po svojoj hemijskoj strukturi sličan inzulinu te blagotvorno djeluje kod dijabetičara pri regulisanju šećera u krvi, što ga čini veoma efikasnim u tretmanu dijabetesa. Gorka Dinja djeluje i kao imunomodulator time što povećava imunološke funkcije ćelija kod oboljelih od karcinoma i HIV infekcije, tako što doprinosi odumiranju ćelija raka te sprječava njihovo razmnožavanje.
U alternativnoj biljnoj medicini, Gorka Dinja se upotrebljava kao prirodni antibiotik sa antibakterijskim i antivirusnim djelovanjem s obzirom da sadrži hemijski aktivne supstance kao što su karnitin, vicin i polipeptid-p, te se zbog toga preporučuje za korištenje svim rizičnim kategorijama kao prevencija protiv upalnih procesa, naročito u posljednje vrijeme.
Iako je ovaj istočni plod nesvakidašnji prizor, u svijetu su njegova ljekovita svojstva dokazana i potvđena mogobrojnim studijama na prestižnim univerzitetima, a neki od njih su “Saint Louis” i “Colorado” u Sjedinjenim Američkim Državama.
U GORČINI SE KRIJE ZDRAVLJE!
Gorka dinja, karela ili kudret nari, latinskoga naziva Momordica Charantia, jedna je od biljaka čiju su legendarnu popularnost opravdala znanstvena istraživanja.
Najpoznatija je po svojem plodu, koji se smatra jednim od najgorčih plodova na svijetu.
Aktivni sastojci dinjinog SOKA ometaju metabolizam glukoze u stanicama karcinoma te ih izgladnjuju, uskraćujući im neophodan šećer.
Studija koju su proveli znanstvenici Centra za istraživanje karcinoma, na Sveučilištu u Koloradu, potvrdila je da SOK gorke dinje utječe na smanjenje rasta tumora gušterače.
SOK gorke dinje ne uzrokuje štetne nuspojave po kojima je kemoterapija zloglasna.
Osim kod karcinoma gušterače i dojke, ustanovljeno je da SOK gorke dinje pomaže kod raka prostate, jetre, debelog crijeva i dišnih putova.
SOK spriječava i širenje leukemije i neuroblastoma – neuroendokrinog tumora – te pojačava imunološke stanične funkcije u ljudi koji boluju od raka.
Njezino ljekovito djelovanje znanstvenici pripisuju glikoproteinu lektinu, koji ova gorka namirnica sadrži u velikim količinama.
Po aktivnosti je sličan inzulinu, jer snižava koncentraciju glukoze u krvi, masoća u krvi i djeluje kao imunomodulator.
Osim navedenog djelovanja na stanice raka, SOK gorke dinje…
štiti od malarije
djeluje antivirusno
ublažava probavne tegobe
pomaže kod dijabetesa
pospješuje mršavljenje
uništava crijevne parazite
ubrzava zacjeljivanje opeklina
umanjuje vrtoglavicu
Napomena: Konzumacija dinjinog soka ne preporučuje se trudnicama i dojiljama, zbog tvari iz biljke koje djeluju na kontrakcije maternice i prenose se putem mlijeka.
NAČIN UPOTREBE:
Tokom 4-6 sedmica, svakodnevno ujutro i pred spavanje, uzimati po 1 do 2 supene kašike soka od gorke dinje.
SOK se može razblažiti sa 1dl vode, u koju se po želji doda sok od limuna.
Oni koji ne boluju od dijabetesa mogu dodati i po 1 kašičicu meda.
Prim.mr. sci.med.dr Esad Hasaničević