GRAČANICA: BIBLIOTEKA S PONOSOM OBILJEŽAVA STOTINU GODINA POSTOJANJA

Osnovana prije tačno stotinu godina Opća biblioteka u Gračanici slovi za ustanovu u kojoj su nastajali i razvijali se lokalna radio-stanica, kino, razne muzičke i druge sekcije.

Obilježavajući stoljeće postojanja bila je i ostala mjesto njegovanja kulture, druženja mladih, ali i onih starijih. Ni u informatičkoj eri biblioteka u Gračanici nije izgubila na značaju. Naprotiv. Ono što je posebno važno je činjenica da biblioteka u Gračanici nikada nije prestala biti,  kako to ovdje vole reći, dnevna soba lokalne zajednice.

-Za naše sugradjane svih dobnih skupina otvoren je poziv da mogu doći u biblioteku. Imaju ideju za neki projekat. Naravno, dobro ste nam došli-kaže rukovodilac JU Narodna biblioteka „Mustafa Kamarić“ u Gračanici  Senada Letić.

-Mi ovdje dolazimo u bibloteku ne samo zbog toga da podižemo knjige i zbog školskih obaveza nego da bi se i družili. Na ljetnim i zimskim raspustima često organizujemo radionice na kojima sudjeluju mladja djeca-kažu nam članice Kluba mladih knjižničara Adna Osmanhodžić i Emina Alić.

Samo aktivni čitaoci

-Malo čitamo, pišemo, crtamo.  Ponekada čitamo „101 dalmatinac“, čitamo i zabavljamo se-kažu nam polaznici radionice za najmladje Lejla Delić i Kenan Mehanović.

Mladi ovdje kreiraju brojne projekte. Jedan od njih je i onaj realiziran putem Omladinske banke.

-U okviru kojeg je nabavljen jedan računar koji oni mogu koristiti kada dodju u biblioteku, a uz njihovu pomoć smo malo obogatili i knjižni fond Kutka za mlade-kaže Senada Letić.

Biblioteka danas u dva odjeljenja okuplja  više od 400, isključivo aktivnih članova. Medju njima su i ovdašnji srednjoškolci koji i u vremenu informatike vjeruju u posebnost  izravnog kontakta s knjigom.

-Oboje imaju svoje povlastice, ali definitivno je uzeti knjigu u ruke, čitati, pomirisati ju, ima svoj šarm-kaže nam učenik generacije gračaničke gimnazije „Mustafa Kamarić“  Ajdin Karić.

Letić: Dnevna soba lokalne zajednice

Mi tijesno saradjujemo sa gradskom bibliotekom. Svu literaturu koju naša škola ne posjeduje, a posjeduje gradska biblioteka, mi se medjusobno nadopunjujemo, znači posudjujemo jedni drugima-kaže  Rasema Spahić, bibliotekarka školske biblioteke u Gimnaziji.

Biblioteka danas egzistira u sastavu Bosanskog kulturnog centra.

-Mi smo u potpunosti renovirali sve prostorije u okviru naše biblioteke tako da ovu stogodišnjicu postojanja ponosno dočekujemo-ističer direktor BKC-a u Gračanici  Nedžad Peljto.

Kutak za najmladje

Uz projekte za gradjane, ovdje su organizirali i Mini sajam knjige, a u toku je implementacija projekta COBIS u čemu, uz Gradsku upravu,  imaju i podršku Fondacije za bibliotečku djelatnost. Afiramtiva.ba