GRADONAČELNIK DOBOJA NAJAVIO TUŽBE I PROTEST 20.000 DOBOJLIJA ISPRED CIK-e U SARAJEVU

Nakon optužbi za izborne nepravilnosti u Doboju

 

GRADONAČELNIK DOBOJA NAJAVIO PROTEST 20.000 DOBOJLIJA ISPRED CIKA-e U SARAJEVU

 

Uprkos tehničkim poboljšanjima netom održane opće izbore u našoj zemlji ponovo su obilježile brojne nepravilnosti. Uz Zvornik, najviše nepravilnosti zabilježeno je u Doboju gdje se ponovo najavljuje mogućnost ponavljanja izbora. Nakon što su, zbog nepravilnosti, prije dvije godine ponovljeni lokalni izbori u Doboju iz CIK-e ponovo optužuju ovaj grad za najveće izborne nepravilnosti u RS. U Doboju to demantiraju, a iz GIK-e poručuju kako je sav neiskorišteni glasački materijal vraćen u CIK-u i kako će ga, ukoliko nije uništen, lako pronaći.

-Mi imamo tačne podatke, imamo sve zapisnike i imamo sve dokaze i to ćemo poslati danas kao informaciju CIK-i-kazao je na današnjoj konferenciji za novinare u Doboju predsjednik GIK-e Doboj Nenad Paleksić.

Paleksić priznaje da su greškom na 11 biračkih mjesta u obojene vreće s popunjenim listićima ubačene i prozirne vreće se neiskorištenim glasačkim listićima, ali da to ne ostavlja nikakvu sumnju s obzirom da prateća dokumentacija konicidira s izlaznošću i voljom birača.

MATERIJAL PREUZET PROTIVNO PROPISIMA

-Sve su vreće zatvorene i one su u Sarajevu i oni će sada, kada otvore sve će da nadju tu i iskorištene i neiskorištene glasačke  listiće-pojašnjava Paleksić optužujući CIK-u da je preuzela birački materijal protivno propisima jer su u transport za Sarajevo, kaže,  utovarene odvojeno  vreće sa popunjenim i neiskorištenim glasačkim listićima.

-I sve je to nabacano u kamion i šta su oni s tim uradili, da li su ih usput pogubili, jer ja kažem da je ovo opet scenarij, sve mi ovo djeluje na scenarij da pokušaju od Doboja opet da naprave aferu, a ja sada garantujem da nema šanse da to naprave. I odvukli su takve materijale. I još je komentar tih radnika koji su utovarali ispred CIK-e bio:“ Ne znamo hoće li nam ovo sve stati jer moramo ići u Teslić po glasački materijal-kaže Nenad Paleksić.

PROTESTI I TUŽBE

U medjuvremenu Otvorenim pismom predsjedniku CIK-e Suadu Arnautoviću obratio se dobojski gradonačelnik Boris Jerinić optužujući ga da,  po nalogu Visokog predstavnika Kristijana Šmita, od Doboja ponovo pravi grad slučaj. Ponavljanje izbora ne prihvataju tražeći da CIK pronadje sav izborni materijal iz Doboja.

-Oni su te vreće preuzeli i odvukli u Sarajevo. Oni nek ih traže. Ima načina da ih nadju. I moraju ih naći. Oni-kategoričan je predsjednik GIK-e u Doboju Nenad Paleksić.

U protivnom gradonačelnik Boris Jerinić  najavljuje tužbe i protest 20.000 Dobojlija pred zgradom CIK-e. Afirmativa.ba