IZ NGG PARK PRIRODE “TRSTIONICA I BORIVA”: ČOBO: “ULAZIM U PRAVNU BITKU PROTIV ADRIATIC METALSA”!

Hajrija Čobo, istaknuta građanska aktivistkinja iz Kaknja, najavila je svoj ulazak u pravnu bitku protiv australsko-britanske kompanije Adriatic Metals. Ova kompanija, koja se bavi iskopavanjem ruda teških metala u Varešu, odlučila je krajem aprila povući tužbu za navodnu klevetu protiv profesorice prava i engleskog jezika i književnosti u srednjoj školi u Kaknju, o čemu je Općinski sud u Kaknju početkom maja obavijestio tuženu, tražeći njen pristanak za povlačenje tužbe.

Čobo: Ulazim u pravnu bitku
Prema Zakonu o parničnom postupku, za povlačenje tužbe potrebna je saglasnost tužene strane, no Hajrija Čobo je odbila dati svoj pristanak o čemu je i službeno obavijestila sud u Kakanju. Kao tužena, Čobo predlaže odricanje od tužbenog zahtjeva i donošenje presude, uz naknadu troškova postupka na teret tužitelja. “Ako moj prijedlog ne bude usvojen, pravni postupak se nastavlja, jer ovo više nije samo moja bitka, nego i borba svih građanki i građana Bosne i Hercegovine protiv klasičnog kolonijalizma,” kazala je Čobo.
Akt suda u Kaknju
U svojoj tužbi kompanija je od tužene tražila naknadu nematerijalne štete u iznosu od 2000 KM sa zateznim kamatama od dana objave reportaže Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) pod nazivom „Zenička vlada počastila svjetske trgovce rudama“. U tužbi se tvrdilo da je Čobo iznijela neistine u spomenutoj reportaži, koja između ostalog problematizira i smanjenje jednokratne koncesione naknade sa 10.000 na 150 KM za hektar uglavnom visokovrijedne šume u Varešu. Znakovito, Adriatic Metals je podnio tužbu samo tri dana nakon što je Sekretarijat Bernske konvencije pri Vijeću Evrope, po tužbi Čobo protiv Bosne i Hercegovine, naložio domaćim vlastima da zaustave eksploataciju ruda u Varešu dok se ne razjasne činjenice koje je iznijela ekološka aktivistkinja iz Kaknja.

Nastavak procesa
Organizacije civilnog društva iz zemlje i inozemstva su iskazale snažnu podršku Hajriji Čobo, ističući da se radi o klasičnom SLAPP-u (Strateška tužba protiv učešća javnosti). Treba napomenuti da je i parlamentarna skupština Vijeća Europe u januaru ove godine usvojila Rezoluciju protiv SLAPP tužbi. “Ovakve tužbe obično imaju za cilj ućutkivanje javnosti, medija i aktivista, ali u ovom slučaju također je služila i kao sredstvo za skretanje pažnje sa ekoloških problema koje izaziva rudarenje teških metala u Varešu,” ističe Čobo. Naime, u aprilu prošle godine analize su pokazale alarmantno povećanje kadmijuma u rijeci Bukovica koju građani Kaknja koriste za piće, upravo u vrijeme dok su se na njenim obalama odvijali radovi na transportnoj cesti za potrebe rudnika. Iako je Adriatic Metals negirao bilo kakvu vezu svojih aktivnosti sa zagađenjem vode, nastavak pravnog procesa će vjerojatno rasvijetliti brojne kontroverze koje su se pojavile s dolaskom ove australsko-britanske kompanije u Vareš.