JESEN JE VRIJEME ZA PRIPREMANJE ZIMNICE
Jesen je savršeno doba za pravljenje zimnice. Svi ti plodovi koje smo tokom ljeta pazili, zaljevali i obrađivali sad je vrijeme da ih lagano spremimo u svoje teglice.
Ovih dana priprema se zimnica od cvekle.
Cvekla je veoma zdravo povrće, bogata je vitaminima, folnom kiselinom i komplekosm B vitamina.
Za pripremu zimnice od cvekle potrebno je sljedeće:
1kg cvekle;
500 ml vode;
100 ml alkoholnog octa 9%;
4 supene kašike šećera
1supena kašika soli.
Cveklu očistite od zemlje i dobro operite, stavite u šerpu i skuhajte.
Skuhanu cveklu prohladite mlazom hladne vode i ogulite, te cveklu izrežite na krugove ili kockice.
U dublju šerpu stavite 500 ml vode, 100 ml octa, 4 supene kašike šećera i jednu supenu kašiku soli. Kada voda sa navedenim sastojcima provri, dodati joj cveklu, te pustiti da sadržaj ponovo proključa.
Redati u tegle i zaliti prelivom .