JESEN JE VRIJEME ZA PRIPREMANJE ZIMNICE  

 

 

Jesen je savršeno doba za pravljenje zimnice. Svi ti plodovi koje smo tokom ljeta pazili, zaljevali i obrađivali sad je vrijeme da ih lagano spremimo u svoje teglice.

Ovih dana priprema se zimnica od cvekle.

Cvekla je veoma zdravo povrće, bogata je vitaminima, folnom kiselinom i komplekosm B vitamina.

Za pripremu zimnice od cvekle potrebno je sljedeće:

 

1kg cvekle;

500 ml vode;

100 ml alkoholnog octa 9%;

4 supene kašike šećera

1supena kašika soli.

 

Cveklu očistite od zemlje i dobro operite, stavite u  šerpu i skuhajte.

Skuhanu cveklu prohladite mlazom hladne vode i ogulite, te cveklu izrežite na krugove ili kockice.

U dublju šerpu stavite 500 ml vode, 100 ml octa, 4 supene kašike šećera i jednu supenu kašiku soli. Kada voda sa navedenim sastojcima provri, dodati joj cveklu, te pustiti da sadržaj ponovo proključa.

Redati u tegle  i zaliti prelivom .