KOPRIVA (ŽARA) LIJEK IZ PRIRODE I HRANA

Od davno se koristi korijen i listovi  kao lijek i kao hrana. Bogata je vitaminima i mineralima, smatra se najzdravijim samoniklim lisnatim povrćem.

Koristi se za jačanje organizma te za brz oporavak poslije bolesti, a sve iz razloga što obiluje mnogim vitaminima i mineralima. Mlada kopriva jedan je od najbogatijih prirodnih izvora C vitamina, a i sadržaj vitamina A je visok. Bogata je većinom minerala, a naročito željezom iz tog razloga preporučuje se kod slabokrvnosti. Pomaže kod upala mokraćnih kanala, spriječava nastanak pijeska i kamenca u bubregu i mjehuru. Poboljšava rad jetre, izbacivanje sluzi iz dišnih organa. Preporučuje se i dijabetičarima jer smanjuje razinu šećera u krvi.

Stoga se preporučuje u proljeće konzumirati mladu koprivu listove za čaj, supe od koprive i prilog uz glavno jelo.

Recept od koprive.

 

 

Kopriva – 1 vezica

mladi luk – 1 struk

paradajz – 1 komad

brašno – 1 kašika

riža – 100 g

ulje – 3 – 4 kašike

jaja – 1 komad

kiselo mlijeko – 3 kašike

so

NAČIN PRIPREME

U zagrijano ulje dodajemo luk isjeckan na sitno i propržimo 2 minute.

Koprivu dobro opranu hladnom vodom isječemo i dodamo je u luk i dinstamo još 3 minuta.

Dodajemo brašno, paradajz je isječen na sitno i prelivamo s 1 litrom tople vode. Ostavljamo da provri 5-6 minuta, nakon čega dodajemo rižu.  Čorba treba da kuh oko 15 minuta.

Sklanjamo šerpu sa ringle malo da se ohladi. Pravimo zapršku tako što u posudi dobro umutimo kiselo mlijeko s jednim jajetom, nalivamo malo tople supe, promiješamo i sipamo u šerpu.