KOPRIVA (ŽARA) LIJEK IZ PRIRODE I HRANA
Od davno se koristi korijen i listovi kao lijek i kao hrana. Bogata je vitaminima i mineralima, smatra se najzdravijim samoniklim lisnatim povrćem.
Koristi se za jačanje organizma te za brz oporavak poslije bolesti, a sve iz razloga što obiluje mnogim vitaminima i mineralima. Mlada kopriva jedan je od najbogatijih prirodnih izvora C vitamina, a i sadržaj vitamina A je visok. Bogata je većinom minerala, a naročito željezom iz tog razloga preporučuje se kod slabokrvnosti. Pomaže kod upala mokraćnih kanala, spriječava nastanak pijeska i kamenca u bubregu i mjehuru. Poboljšava rad jetre, izbacivanje sluzi iz dišnih organa. Preporučuje se i dijabetičarima jer smanjuje razinu šećera u krvi.
Stoga se preporučuje u proljeće konzumirati mladu koprivu listove za čaj, supe od koprive i prilog uz glavno jelo.
Recept od koprive.
Kopriva – 1 vezica
mladi luk – 1 struk
paradajz – 1 komad
brašno – 1 kašika
riža – 100 g
ulje – 3 – 4 kašike
jaja – 1 komad
kiselo mlijeko – 3 kašike
so
NAČIN PRIPREME
U zagrijano ulje dodajemo luk isjeckan na sitno i propržimo 2 minute.
Koprivu dobro opranu hladnom vodom isječemo i dodamo je u luk i dinstamo još 3 minuta.
Dodajemo brašno, paradajz je isječen na sitno i prelivamo s 1 litrom tople vode. Ostavljamo da provri 5-6 minuta, nakon čega dodajemo rižu. Čorba treba da kuh oko 15 minuta.
Sklanjamo šerpu sa ringle malo da se ohladi. Pravimo zapršku tako što u posudi dobro umutimo kiselo mlijeko s jednim jajetom, nalivamo malo tople supe, promiješamo i sipamo u šerpu.