PETA STJEPANSKA ĆETENIJADA
I ove su godine članovi Omladinskog kulturnog centra „Bosna Art“ iz Stjepan Polja kod Gračanice u ovom mjestu peti puta organizirali natjecanje u spravljanju najbolje ćetenije.
Riječ je o tradicionalnom slatkišu od šećera za čiju pripremu je, osim niske temerpatura, potrebna i velika umješnost kuhara. Na ovogodišnjoj petoj cetenijadi u Stjepan Polju natjecalo 18 ekipa iz Gračanice, Tuzle, Živinica, Lukavca, Modriče i Brčkog uz dvije ekipe koje su nastupile u revijalnom dijelu programa.
Ćeteniju otimaju od zaborava
-Mi se trudimo, pošto imamo u Udruženju pet sekcija gdje ima i mladjih i starijih, mi se trudimo da ovu našu tradiciju prenesemo i na naše mladje članove da ne bi došlo do zaborava-ističe predsjednica OKC „Bosna Art“ iz Stjepan Polja Hafiza Mehanović.
Mehanović: Prenijeti na mlade
Medju ekipama je i ona iz Tarevaca kod Modriče gdje će ove godine 21. put organizirati ćetenijadu i gdje je, zapravo, sve i počelo.
-Evo, malo smo na to ponosni. Ali smo više ponosni na činjenicu da se to raširilo i da traje. Evo i ovo veče večeras je upravo pokazatelj toga-kaže osnivač UG „4T“ iz Tarevaca kod Modriče Mustafa Mustajbegović.
Ovakvi dogadjaji, tokom zime, upotpune kulturnu ponudu u ovom dijelu naše zemlje. Ćetenija je našla mjesto i u knjizi „Tradicionalna kuhinja sa područja Živinica“.
Mustajbegović: “4T”, Utemeljili tradiciju
-Tako da je to još jedan dokaz da mi to zaista njegujemo i čuvamo i želimo da se to prenosi i tim zapisanim receptom na mladje generacije i ne damo da izumire-pojašnjava Sanela Čičkušić iz KUD-a „Modrački mornari“ iz Šerića kod Živinica.
U spravljanju ćetenije, tradicionalnog slatkiša, koji se priprema isključivo zimi pri niskoj temepraturi, presudni su iskustvo i umješnost kuhara. Kvalitet je i ove godine ocjenjivao stručni žiri.
Ćetenija na ponos
-Da se ono kaže topi se pod jezikom, je li. I ukus, i sami izgled njen i boja njena, sve se ocjenjuje-kaže član Žirija Edin Pamukčić.
Prvo mjesto je pripalo ekipi UŽ “Miričanka” iz Gračanice, drugo ekipi UŽ „Tragom tradicije“ iz Gračanice, dok su treće mjesto podijelile ekipe UŽ „Donja Orahovica“ i „Poljičke“. Uz degustaciju