PROTESTI U SARAJEVU POVODOM PROSLAVE 9.JANUARA DANA REPUBLIKE SRPSKE

Policijska vozila Despot i Vihor stigla su u Istočno Sarajevo gdje će učestvovati u obilježavanju 9. januara, Dana Republike Srpske kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Vlasti u entitetu Republika Srpska, povodom neustavnog praznika, najavile su “svečani defile” dok su boračka udruženja iz entiteta Federacija BiH najavila proteste.

Iz udruženja Zelene beretke najavili su da će se “narod samoorganizovati” i spriječiti dolazak vozila koja kreću na neustavnu proslavu.

“Pozvat ćemo narod na samoorganizaciju da spriječe ulazak tih vozila i da se naprave barikade”, u svom je saopštenju naveo Muhamed Švrakić, predsjednik Udruženja Zelene beretke.

Poručili su i da “svi učesnici koji idu na tu neustavnu proslavu, svi autobusi i borbena vozila trebaju biti vraćena sa teritorija Kantona Sarajevo“.

Današnje fotografije iz Istočnog Sarajeva pokazuju da su tamo već borbena vozila Despot. Radi se o borbenim vozilima koja su 2019. “predstavljena javnosti” 2019. godine u defileu povodom neustavnog Dana RS u Banjaluci. Pored borbenih vozila Despot, u Istočnom Sarajevu smo primjetili i vozila sličnih karakteristika VIihor kao i pripadnike specijalne jedinice MUP-a RS u ulici Stefana Nemanje.

Svake godine od proglašenja neustavnog Dana RS u danima koji prethode njegovom obilježavanju sigurnosna situacija u BiH se dodatno pogoršava. No, do sada nisu zabilježeni veći incidenti.

Zanimljivo je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlučio da se ove godine neustavni 9.januar obilježava u Istočnom Sarajevu što su mnogi shvatili kao direktnu provokaciju i ugrožavanje sigurnosti.