RUČAK DANA: PILEĆE MESO SA ZAČINIMA
Pečeno pileće meso sa začinima
Sastojci:
1 cijelo pile (oko 1,5 – 2 kg)
3-4 češna bijelog luka
1 limun
3-4 kašičice maslinovog ulja
2 kašičice sušenog origana ili majčine dušice
1 kašičica mljevene paprike (slatke ili ljute, po želji)
So i biber po ukusu
1 veza svježeg peršuna (po želji)
Priprema:
Pripremite pile: Ako koristite cijelo pile, prvo ga operite, osušite papirnim ubrusom i stavite u veliki pleh za pečenje. Ako koristite pileće dijelove (batake, karabatake, grudi), samo ih stavite u pleh.
Pripremite marinadu: U manjoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, sok od limuna, sitno isjeckan bijeli luk, origano, mljevenu papriku, so i biber. Dobro promiješajte da se svi sastojci povežu.
Mariniranje: Premažite pile marinadom s obje strane. Ako koristite cijelo pile, možete i pod kožu staviti dio marinade kako bi meso bilo sočnije. Ostavite pile da odstoji 30 minuta do 1 sat, kako bi upilo sve začine. Ako želite, možete ga ostaviti i preko noći u frižideru, pokriveno.
Pečenje: Zagrijte rernu na 200°C. Stavite pile u prethodno pripremljeni pleh i, ako volite, možete dodati nekoliko grančica svježeg peršuna ili nekoliko kriški limuna oko mesa za dodatni miris i ukus.
Pečenje: Pecite pile u prethodno ugrijanoj rerni oko 1 sat i 20 minuta (za cijelo pile), povremeno ga prelivajući sopstvenim sokovima ili sa malo maslinovog ulja, kako bi koža bila hrskava i zlatno-smeđa. Ako koristite pileće dijelove, vrijeme pečenja će biti kraće (oko 40-50 minuta).
Da biste provjerili da li je pile gotovo, ubodite ga viljuškom ili nožem na najdeblje mjesto (najčešće u but ili grudi) i ako izlazi bistar sok, pile je spremno.
Serviranje: Kada je pile pečeno, izvadite ga iz rerne i ostavite da odstoji 5-10 minuta prije nego što ga isječete. Poslužite sa omiljenim prilogom (pečenim krompirom, rižom, salatom).