SAVEZIMA I PENZIONERIMA 120.000 KM ZA UNAPREĐENJE RADA I PODRŠKU ČLANOVIMA

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić potpisao je sa predstavnicima saveza penzionera u Federaciji BiH ugovore kojim se odobravaju sredstva u iznosu od 120.000 KM za finansiranje rada u ovoj godini.

 

Iz Federalnog ministarstva navode da se ovaj transfer savezima penzionera dodjeljuje u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju.

 

– Riječ je o značajnom povećanju u odnosu na prethodne godine kada je ukupni iznos obezbijeđenih sredstava za rad saveza penzionera iznosio 80.000 KM. Oba saveza penzionera su partneri Ministarstva i uzimaju aktivno učešće u donošenju odluka koje se tiču prava i položaja penzionera – navodi se u saopćenju Ministarstva.

 

Dodaju da se aktivno učešće odnosi od donošenja zakona iz oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja do konsultovanja kod donošenja odluka o banjskom liječenju i svih drugih segmenata vezanih za poboljšanje položaja ove populacije i njihovog ukupnog životnog standrada.

 

– Osim povećanja iznosa transfera za rad saveza, Ministarstvo i Vlada FBiH i ove će godine u rebalansu budžeta obezbijediti dodatni milion KM za banjsko liječenje penzionera, te sredstva za isplate jednokratne pomoći u 2024. godini – saopćeno je iz FMRSP.