SPORTOM ZA BOLJI ŽIVOT: DRUŽILI SE MLADI S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU IZ ZDK I TK

U organizaciji Sportskog saveza općine Tešanj, Dnevnog centra za djecu i mlade s posebnim potrebama i Udruženja „Osmijeh“  u Tešnju je upriličen dogadjaj „Sportom za bolji život“.

SudjelovalI su mališani i mladi s poteškoćama u razvoju iz tri udruženja i  više gradova sa područja ZDK i TK kantona. Preko stotinu mladih s poteškoćama u razvoju iz Dnevnog centra za djecu i odrasle sa smetnjamau razvoju iz Tešnja, „Futura“ iz Gračanice i „Veliko srce“, koje egzisitra u okviru MFS „Emnmaus“, uz druženje,  natjecali su se u malom nogometu i drugim sportskim vještinama.

-Svidja mi se zato što ima dosta mojih prijatelja. Volim se družiti sa njima i sve je ekstra-kaže štićenik Centra „Veliko srce“  Ismet Hasičić.

Hasičić: Mnogo mu znači

Suorganizator je bio Sportski savez iz Tešnja, a dobar domaćin NK „Borac“ iz Jelaha.

-Malo nam je vrijeme poremetilo planove, ali mislim da ćemo mi to dana uspjeti završiti i moram reći da smo jako sretni što je ovaj dogadjaj uspio-kaže predsjednik Sportskog saveza u Tešnju Adnan Alić.

Alić: Loše vrijeme

Ovakve aktivnosti imaju nemjerljiv značaj za ovu populaciju.

-Ovo druženje potiče i socijalizaciju i i interakciju i imamo cilj da se oni što više druže, da se bolje upoznaju i, naravno, da ponesu kući medalje i pehare što je njima veoma važno-kaže rukovodilac PJ Dnevni centar za djecu i odrasle s poteškoćama u razvoju u Tešnju Erna Samardžić.

-Oni učestvuju shodno svojim mogućnostima i svaki izlet, svako okupljanje i druženje u okviru naših kapaciteta, a i šire zaista njima znači mnogo-dodaje rukovodilac  Centra za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju „Veliko srce“ pri MFS „Emmaus“ Adisa Ahmetspahić.

Radost za roditelje i cijelu zajednicu

Ove aktivnosti su veoma važne i za porodice mladih s poteškoćama u razvoju, ali i širu zajednicu ističu u udruženju „Osmijeh“ iz Tešnja.

-Vrlo važno je da i ljudi, gradjani prepoznaju važnost komunikacije i uvažavanja te populacije  kako bi im olakšali svakodnevnicu-kaže predsjednik Udruženja  Adnan Spahić.

Natjecanje i dobro druženje ispunili su ovim mladim barem ovaj dan radošću i osmijehom. Stoga su svi odlučni da se što prije ponovno sretnu. Afirmativa.ba