“STJEPANSKI MENI”
Naše domaćice iz OKC “Bosna Art” iz Stjepan Polja za današnji iftar predlažu sljedeći recept:
ZALJEVANI BUREK
SASTOJCI ZA JUFKU
1 kg brasna tip 500
2 kasike ulja
1 mala kasicica soli
500 ml mlake vode
Jufku zakuhati sa vodom i pustiti da odstoji 15min.Nakon toga je oklagijom razvuci sto tanje I isjeci na komade kako bi se moglo
slagati u tepsiju.Isjecene komade jufke popeci na plati.
SASTOJCI ZA SMJESU POSIPANJA
500gr sitno sjeckane junetine ili teletine
1 glavica sitno sjeckanog crvenog luka
1 mala kasicica soli
1/2 kasicice bibera
1 mala kasicica vegete
Sve sastojke pomjesati i proprziti na laganoj vatri.
PRIPREMA
Tepsiju nauljiti i slagati red pecene jufke, malo posuti uljem i posuti sa
Pripremljenim mesom.Tako slagati svaki red dook ne potrosimo jufku,
I smjesu za posipanje.Ukljuciti rernu na 200°C ,lagano susiti pitu dok se ne odvoji od tepsije.Kada je pita dovoljno osusena zaliti je sa pripremljenom prokuhanom vodom u koju smo prethodno stavili kasiku domaceg masla/maslaca.Pustiti jos 10min u rernu da jufke upiju vodu,nakon cega je pita gotova.Po zelji politi sa rastopljenim maslacom i kajmakom.