“STJEPANSKI MENI”

 

 

Naše domaćice iz  OKC “Bosna Art” iz Stjepan Polja za današnji iftar predlažu sljedeći recept:

 

 

ZALJEVANI BUREK

 

SASTOJCI ZA JUFKU

 

1 kg brasna tip 500

 

2 kasike ulja

 

1 mala kasicica soli

 

500 ml mlake vode

 

Jufku zakuhati sa vodom i pustiti da odstoji  15min.Nakon toga je oklagijom razvuci sto tanje I isjeci na komade kako bi se moglo

 

slagati u tepsiju.Isjecene komade jufke popeci na plati.

 

SASTOJCI ZA SMJESU POSIPANJA

500gr sitno sjeckane junetine ili teletine

 

1 glavica sitno sjeckanog crvenog luka

 

1 mala kasicica soli

 

1/2 kasicice bibera

 

1 mala kasicica vegete

 

 

 

Sve sastojke pomjesati i proprziti na laganoj vatri.

 

 

 

PRIPREMA

 

 

 

Tepsiju nauljiti i slagati red pecene jufke, malo posuti uljem i posuti sa

 

Pripremljenim mesom.Tako slagati svaki red dook ne potrosimo jufku,

 

I smjesu za posipanje.Ukljuciti rernu na 200°C ,lagano susiti pitu dok se ne odvoji od tepsije.Kada je pita dovoljno osusena zaliti je sa pripremljenom prokuhanom vodom u koju smo prethodno stavili kasiku domaceg masla/maslaca.Pustiti jos 10min u rernu da jufke upiju vodu,nakon cega je pita gotova.Po zelji politi sa rastopljenim maslacom i kajmakom.