STRAVIČNE PROVOKACIJE: MUP RS VJEŽBA U VIŠEGRADU NA GODIŠNJICU „ŽIVE LOMAČE“

U znak sjećanja na žrtve, Udruženje “Žena-žrtva rata” će sutra, 15. juna u 11:30 sa preživjelim žrtvama, članovima porodica živo spaljenih civila Bošnjaka obilježiti ŽIVU LOMAČU.

Podsjetimo, pripadnici srpskih vojnih jedinica 14. juna 1992. godine u kući Zeba rođene Omeragić (Adem) Sumbule, poznata kao „Živa lomača ulica Pionirska Višegrad“, zatvorili su preko 70 civila Bošnjaka i žive ih zapalili.

Upravo na dan ovog nezapamćenog zločina, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizovuje danas u Višegradu pokazno-taktičku vježbu pod nazivom “Teroristički napad na štićenu ličnost”, kojoj će prisustvovati resorni ministar Siniša Karan i direktor Policije Srpske Siniša Kostrešević, najavljeno je iz MUP-a.

Upravo ovaj potez vlasti iz RS je najbolji dokaz za tvrdnje koje su u svom pismu glavnom tužiocu Haškog tribunala Seržu Bramercu uputila Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

“Dok zločinci, dodaju, u Srbiji i Rs uživaju sve privilegije i prava, policija RS, policija koja je pravni nasljednik policije koja je presudama MKSJ i MSP označena kao zločinačka, nastavlja progon. Zamislite situaciju da se nakon II svjetskog rata privodio Simon Vizental od strane policije u Njemačkoj, kao što se danas privodi Emir Suljagić, direktor MC Srebrenica ili Ramiz Salkić, logoraš, i niz drugih poznatih boraca za ljudska prava u BiH i to iz razloga ‘rasne i vjerske netrpeljivosti”, navodi se između ostalog u pismu.

Podsjetimo, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (Haag), spaljivanje ljudi u Pionirskoj proglasio je zločinom protiv čovječnosti, koji je imao oblik ubistva, okrutnog i nehumanog postupanja, istrebljenja, izvedenih s predumišljajem i proračunatošću te osudio Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora, Sredoja Lukića na 27 godina zatvora, a Sud Bosne i Hercegovine Radomira Šušnjara zvani „Lalco“ na 20 godina zatvora.

 

(Vijesti.ba)