TAKMIČENJE U TUZLI, GORAŽDU, SREBRENIKU, BIJELJINI I DOBOJU U NASTAVKU 14. SEZONE NAJLJEPŠE SPORTSKE PRIČE

Plazma Sportske igre mladih nastavile su svoju radosnu turneju širom Bosne i Hercegovine, a domaćini

m:tel Dana sporta, kao i takmičenja u ekipnim sportovima bili su: Tuzla, Goražde, Općina Stari Grad,

Srebrenik, Bijeljina i Doboj.

Pokrovitelj regionalnih natjecanja Plazma Sportskih igara mladih je i ove godine Federalno ministarstvo kulture i sporta, u suradnji sa specijalnim partnerom – Olimpijskim komitetom BiH, Igre na terenima širom Bosne i Hercegovine promovišu olimpijske vrijednosti, potiču na razvoj prijateljstva, poštovanja, izvrsnosti i fair playa.

Tuzla je, kao i svake godine, bila domaćin m:tel Dana sporta i takmičenja u ekipnim sportovima. Više od

1.500 mališana nestrpljivo je čekalo početak Moja Kravica Cup-a u igri između dvije vatre i utrke na 60 m, a Trg slobode cijelog dana bio je ispunjen dječijom grajom. Zagrijavanju sa najmlađim Tuzlacima pridružila se i Asja Redžić, pomoćnica gradonačelnika Službe za kulturu, sport, mlade i socijalnu

zaštitu Grada Tuzle, koja je sa predstavnicima škole zapalila SIM plamen u ovom gradu. Medalje su osvojili dječaci i djevojčice iz: OŠ „Sjenjak“, OŠ „Mejdan“, OŠ „Tušanj“, OŠ „Brčanska“, OŠ „Pazar“, OŠ „Simin Han“, OŠ „Solina“, OŠ „Kiseljak“, OŠ „Husino“, OŠ „Pasci“, OŠ „Miladije“, OŠ „Novi Grad“, OŠ „Sveti Franjo“, OŠ „Centar“, OŠ „Kreka“, OŠ „Slavinovići“ i OŠ „Jala“. Nakon natjecanja za najmlađe, na

tuzlanskom trgu održan je Kinder Joy of moving Cup u košarci. U konkurenciji dječaka slavila je gostujuća ekipa „Srebrenik 3×3“, au konkurenciji djevojčica ekipa „Play off“. U suradnji s Košarkaškim savezom BiH, a pod pokroviteljstvom FIBA-e, Igre su ove godine dio kampanje ”Njen svijet, njena pravila” (#HWHR), kroz koju rade na promociji ženske košarke.

U suradnji sa gradskom upravom Grada Goražda, te uz podršku Ministarstva za obrazovanje, mlade,

nauku, kulturu i sport BPK i Pedagoškog zavoda BPK, i ove sezone Goražde je bilo domaćin Igara. Priliku da sudjeluju u takmičenjima imali su svi učenici osnovnih škola sa područja Bosansko-podrinjskog kantona. Program je započeo zagrijavanjem mališana nakon čega su predstavnici škole zajedno s gradonačelnikom Ernestom Imamovićem zapalili plamen Igara. Napeto je bilo na terenima Moja Kravica Cup-a kao i na utrci na 60m, a medalje su u finalu otišle u: OŠ „Fahrudin Baščelija“, OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“, OŠ „Husein ef. Ðozo“, OŠ “Hasan Turčalo Brzi” Ilovača i OŠ „Ustikolina“. Nakon natjecanja za najmlađe, održana su natjecanja u malom nogometu, košarci i odbojci na pijesku. Na JUB Jupol Cup-u u odbojci na pijesku sudjelovali su i dječaci i djevojčice, a plasman u Veliko finale ostvarile su ekipe „Mahala“ i „S&N“.

Općina Stari Grad prvi put je bila domaćin Plazma Sportskih igara mladih. Na platou ispred Vijećnice za

mališane sa područja ove općine bio je upriličen m:tel Dan sporta, kroz koji su se najmlađi takmičili na igrama između dvije vatre i utrke na 60m. Podršku malim SIM-ovcima svojim dolaskom pružio je načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić, koji je sa najboljim učenicima osnovne škole zapalio plamen Igara. Nakon višesatnih takmičenja medalje su otišle u: OŠ „Edhem Mulabdić“, OŠ „Hamdija Kreševljaković“, OŠ „Saburina“, OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“, OŠ „Šejh Muhamed Hadžijamaković“, OŠ „Bloom“, OŠ „

Vrhbosna“ i JU „Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica“.

U Srebreniku su održana natjecanja u malom nogometu, stonom tenisu i odbojci na pijesku. Pobjedu i

plasman na polufinalni turnir Pili Cup-a slavili su igrači ekipe „Ilićka“. Na Coca-Cola Cup-u, natjecanju u malom nogometu u kategoriji 2008. godište i mlađi, u ovom gradu najuspješnija je bila ekipa „FC Prekini“, koja je izborila plasman na polufinalni turnir tuzlanske regije. Dvodnevne takmičarske aktivnosti u Goraždu iu Srebreniku završene su koncertom Dženana Lončarevića, koji je ujedno zajednički poklon SIM organizacijama i gradskim upravama Goražda i Srebrenika svim SIM-ovcima, ali i svim građanima ovih gradova.

U Doboju i Bijeljini odigrani su vrlo zanimljivi rukometni mečevi u okviru Pharmanova Cup-a, a natjecanja i druženje na Velikom finalu u Sarajevu očekuju dječake iz ekipa „Radnik“ iz Bijeljine i „Maglaj“ iz Maglaja.

 

federalna.ba/Sportske igre mladih