TUFAHIJE: ZIMSKI RECEPT
Jednostavan recept koji miriše na zimu su kombinacija jabuke i cimeta.
Za tradicionalni zimski recept pripremili smo tufahije, priprema se brzo i lako.
SASTOJCI:
Jabuke 8 komada
200 g oraha
500 ml vode
300 g šećera
Vanilin šećer
30 g cimeta mljevenog
100 ml mlijeka
šlag
PRIPREMA:
Jabuke oguliti i izdubiti sredinu
U šerpu poredati jabuke, 500 ml vode i 300 g šećera i kuhati oko 10 minuta, povremeno okrenuti.
Paziti da se jabuke ne prekuhaju.
Kada su skuhane jabuke izvaditi iz šerpe i pustiti da se malo ohlade.
Za fil: pomiješati 150 g mljevenih oraha, jedna vrećica vanilinog šećera, 100 ml toplog mlijeka i sve dobro izmiještati.
Kuhane jabuke puniti pripremljenim filom do vrha.
Preliti ih agdom u kojoj su se kuhale.
Na vrh dodati šlag i ukrasiti mljevenim orasima pomiješanim sa cimetom.
Prijatno!
