TUFAHIJE: ZIMSKI RECEPT

Jednostavan recept koji miriše na zimu su kombinacija jabuke i cimeta.

Za tradicionalni zimski recept pripremili smo tufahije, priprema se brzo i lako.

 

SASTOJCI:

Jabuke 8 komada

200 g oraha

500 ml vode

300 g šećera

Vanilin šećer

30 g cimeta mljevenog

100 ml mlijeka

šlag

 

PRIPREMA:

Jabuke oguliti i izdubiti sredinu

U šerpu poredati jabuke, 500 ml vode i 300 g šećera i kuhati oko 10 minuta, povremeno okrenuti.

Paziti da se jabuke ne prekuhaju.

Kada su skuhane jabuke izvaditi iz šerpe i pustiti da se malo ohlade.

Za fil: pomiješati 150 g mljevenih oraha, jedna vrećica vanilinog šećera, 100 ml toplog mlijeka i  sve dobro izmiještati.

Kuhane jabuke puniti pripremljenim filom do vrha.

Preliti ih agdom u kojoj su se kuhale.

Na vrh dodati šlag i ukrasiti mljevenim orasima pomiješanim sa cimetom.

Prijatno!