U AKCIJI „VIZA“ OSAM LICA OSUMNJIČENO ZA KORIŠTENJE LIČNIH PODATAKA I PRANJE NOVCA

U sklopu akcije “VIZA” koju sprovode službenici MUP-a RS i Policijske uprave Banjaluka osumnjičeno je osam lica za krivična djela visokotehnološkoh kriminaliteta.

Kako je saopšteno iz MUP-a RS, u ovim aktivnostima su pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, a na osnovu naredbi Osnovnog suda Banjaluka izvršeni pretresi na više lokacija koja koriste lica S.S., S.S., D.D., O.M., S.D., N. T., N.Z. i D.B., a koji se sumnjiče da su izvršili krivična djela neovlašteno korištenje ličnih podataka i krivično djelo pranje novca.

“Prilikom pretresa su pronađeni predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa navedenim krivičnim djelima (veći broj računara, prenosnih računara, mobilnih telefona, SIM kartica, podataka o karticama za bezgotovinsko plaćanje, USB prenosne memorije i dr.). Navedena krivična djela su izvršena na taj način što su gore navedena lica putem marketa na darknetu došli u posjed informacija o karticama za bezgotovinsko plaćanje, nakog čega su izvršili terećenja predmetnih platnih kartica čiji je izdavalac banka “Banco BISA” S.A sa sjedištem u gradu La Paz u Boliviji, te bez autorizacije legalnog imaoca platne kartice izvršili 392 nelegalne transakcije u iznosu od oko 17.000 KM”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su sve sumnjive transakcije iskorištene za dopunjavanje pre-paid brojeva telefona operatera telekomunikacija u BiH, gdje su nakon toga putem SMS poruka preko VAS servisa dio uplate sa prethodno dopunjenih pre-paid brojeva telefona prebacivali na naloge koji su kreirani kod pravnih lica zaduženih za igre na sreću, a potom vršili isplate gotovog novca u njihovim poslovnicama.

“U narednom periodu će protiv navedenih lica biti podnešen izvještaj o počinjenim krivičnim djelima Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka”, zaključuje se u saopštenju MUP-a Republike Srpske.

Nezavisne