USTAVNI SUD STAVIO VAN SNAGE ZAKON O NEPOKRETNOJ IMOVINI RS

Ustavni sud stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini RS: “To je nadležnost države, ne entiteta”

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je, odlučujući o zahtjevu šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, utvrdio da bh. entitet RS nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti RS.

To je, istaknuli su iz Suda, nadležnost Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud je ovom odlukom stavio sporni zakon van pravne snage.

Sud je ponovio svoj stav iz ranijih odluka o tome da je država pokušala da riješi to pitanje putem formiranja Komisije za državnu imovinu.

Visoki predstavnik upotrijebio Bonske ovlasti: Poništen zakon RS-a o imovini

U tom pravcu je djelovao i visoki predstavnik za BiH.

Međutim, Ustavni sud je konstatirao da to pitanje još nije riješeno i da postoji istinska nužnost, te pozitivna obaveza da BiH to pitanje riješi što je prije moguće.

Podsjetimo, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je 12. aprila ove godine suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini koji je trebao stupiti na snagu u RS.

Ovo zakonsko rješenje, koje je usvojeno na sjednici Narodne skupštine RS 10. februara, predviđa da na RS bude upisana nepokretna imovina koju koriste institucije entiteta, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i druge javne službe koje je osnovala RS, gradovi ili opštine.

Podsjetimo kako je raspolaganje državnom imovinom BiH zabranjeno Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom iz 2005, koji je nametnuo  tadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown. Prema tom Zakonu, sva nepokretna imovina koja je pripala BiH, na osnovu Sporazuma o pitanjima sukcesije republika bivše SFR Jugoslavije iz 2001. godine, se vodi kao državna.

Ovo se odnosi i na imovinu kojom je BiH upravljala kao republika u sastavu SFRJ do 31. decembra 1991. godine. Zakon će biti na snazi dok u parlamentu BiH ne bude usvojen novi, koji utvrđuje koja imovina pripada kojem nivou vlasti.

Inače, RS je do sada četiri puta zakonski pokušala da reguliše pitanje državne imovine.