UVODI SE JEDINSTVENI SISTEM NAPLATE CESTARINE U FBIH I RS-U

Sistem elektronske naplate na autoputevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH trebalo bi da bude uvezan, tako da vozači u BiH već do ljeta mogu koristiti jedinstveni tag uređaj u BiH.

Potvrdio je to za Srpskainfo izvršni direktor za tehnička pitanja u „Autoputevima RS“ Slobodan Stanarević.

Predstavnici “Autoputeva RS” i “Autocesta FBiH” ove sedmice su imali sastanak na tu temu, a kako kaže Stanarević, usaglašeno je da već idućeg mjeseca bude potpisan sporazum o saradnji dva javna preduzeća.

On očekuje da će novina na autoputevima u BiH “zaživjeti” do početka ljetne sezone godišnjih odmora.

Kako ističe Stanarević, volja postoji, potrebno je još tehnički urediti sistem, tako da se naplata automatski odvaja na račune RS-a i Federacije, u zavisnosti od toga kojim autoputem vozači prolaze.

Optimistični su i u “Autocestama FBiH”, iz kojih takođe poručuju da bi integrisani sistem korištenja jedinstvenog TAG uređaja na cijelom području BiH trebao biti implementiran do početka ljetne sezone. Uvjeravaju da to neće djelovati na rast troškova korištenja autoputeva u BiH.

-­ Troškovi za korisnike će ostati isti jer se radi o Tagovima istog tipa, samo što će korisnici imati instalirana dva računa na jednom aparatu-Tagu gdje će jedan biti namijenjen za registraciju prolaza na dijelu Republike Srpske a drugi na dijelu Federacije prema čemu će se vršiti automatsko naplaćivanje u korist jednog ili drugog Javnog preduzeća – pojasnili su iz “Autocesta” FBiH.

Podsjećaju i da su postojeći sistemi naplate putarine na području Federacije BiH i RS bazirani na ručnom i elektronskom sistemu plaćanja, te čine potpuno odvojene sisteme bez komunikacije između sistema.

– S obzirom na to da bi zadržavanje postojećeg sistema naplate cestarine djelovalo na rast troškova i smanjenje kvaliteta usluge za korisnika, predložena je saradnja između Autoputeva RS i JP Autocesta FBiH koja će omogućiti korištenje jednog, jedinstvenog TAG uređaja kako na području FBiH, tako i na području RS. Na ovaj način ćemo postići tehnološku interoperabilnost između elektronskih sistema naplate putarine na području BiH koja sistem naplate čini efikasnijim, ohrabruje dalje povećanje prihvatanja TAG uređaja na cijelom području BiH, smanjuje vrijeme čekanja na naplati i generalno povećava nivo usluge za korisnika – rekli su iz ovog preduzeća.

Podsjetimo da je u cijelu priču prvobitno bila uključena i Srbija, u okviru inicijative regionalnog projekta „Otvoreni Balkan“, ali, kako je rekao Stanarević, oni su zbog “određenih problema” morali napustiti ovu ideju.