UPRKOS PROTIVLJENJU GRADJANA VLASTI RS I DALJE “GURAJU” PROJEKT RUDNIKA LITIJA U LOPARAMA!

UPRKOS PROTIVLJENJU GRADJANA VLASTI RS I DALJE “GURAJU” PROJEKT RUDNIKA LITIJA U LOPARAMA!

Piše: Ivana Đurđević Bajić

Narodna skupština Republike Srpske nije usvojila Prijedlog deklaracije o protivljenju otvaranju rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata na teritoriji opštine Lopare.

Tako se očekuje da bi u narednom periodu kompaniji Arcore koja je nosioc prava na istraživanje litijuma i drugih metala u Loparama, Vlada RS mogla dodijeliti koncesiju. Centar za promociju civilnog društva u sklopu projekta “Misli o prirodi!” posvećenog istraživanju uticaja geoloških istraživanja i rudarenja litijuma na okoliš organizovao je juče i danas studijske posjete Loparama i Gornjoj Nedeljnici u Loznici na temu “Ko gubi, a ko dobija? Litijum i priroda u središtu kontroverze!“.

Majevica Park prirode ili…?!

Predstavnici Udruženja “Čuvari Majevice”  iz Lopara ranije su u NSRS uputili inicijativu da planina Majevica bude park prirode. “Majevica i treba da bude park prirode i iskreno se nadamo da će nadležni imati sluha. Mi smo obišli ljude koji već sada trpe ogromne posljedice nakon geoloških istraživanja, a možemo samo da zamislimo šta bi tek bilo kada bi se jedan rudnik litijuma otvorio, kaže Andrijana Pekić predsjednica Udruženja “Čuvari Majevice”. Na području Lopara na pojedinim mjestima gdje su vršena istraživanja došlo je, navode mještani , do prekida u snabdijevanju pitkom vodom. “Ovo je moja zemlja, moja očevina. Od kako su ovdje počeli bušenje, nama niko nije rekao šta će se desiti. Ostali smo bez vode. Evo, ovdje trava ne raste, drva se suše, dva izvora pitke vode su nestala. A nikad od kako pamtim nije bilo svih ovih godina da je nestajalo vode. Sad smo bez pitke vode, pa nešto prespajamo, snalazimo se kako znamo”, kaže Jovan Krsmanović mještanin Lopara.

Ekolozi neumorni na zadatku očuvanja prirode

Ekološko udruženje “Eko-put” iz Bijeljine do sada je organizovalo tri javne tribine na temu štetnog uticaja rudarenja litijuma podsjeća Snežana Jagodić Vujić predsjednica ovog udruženja  i dodaje da su kada je riječ struke u pitanju očekivali veći odziv . “Što se tiče eksperata, profesora sa fakulteta, nko nije htio da uzme javno učešće, da li zbog staha za svoje pozicije,ili čega god. ali mi smo istrajali u svojim nastojanjima da približimo građanima kakve su štetnosti ovog istraživanja po okoliš. Ovo je naša borba za naša prirodna dobra. Trebalo bi i nadležni da više slušaju glas naroda, i pitaju se želimo li da RS, odnosno BiH postane jedan veliki rudnik, ili ćemo da se razvijamo u pravcu u kome će javno zdravlje biti primarni interes” kaže Jagodić Vujić. Afirmativa.ba