MUHALEBIJA: ORIJENTALA KREMASTA POSLASTICA
Ukoliko ste ljubitelj orijentalnih slatkiša, ovo je recept za vas
Da bi napravila kolač, svaka domaćica mora da izdvoji makar sat vremena da bi umutila i ispekla koru, umutila i skuhala fil, a onda ukućani opet moraju da budu strpljivi i da sačekaju barem sat-dva da bi probali kolač.
Sa muhalebijom nema te brige. Ova orijentalna poslastica se sprema brzo, u zavisnosti od želja ukućana može da bude različitih ukusa – sa kokosom, orasima, lješnicima, bademima, cimetom…, i mogu da je degustiraju svega pola sata po završetku pripreme.
Osnovu čine mlijeko, griz i puter, a sve ostale dodatke možete da birate na osnovu ličnih želja ukućana.
Sastojci:
Priprema:
Od litra mlijeka odvojte desetak kašika i pomešajte ih sa grizom i vanil-šećerom.
U šerpu sipajte mlijeko i šećer, pa kuhajte dok ne počne da vri. Tad sklonite posudu sa ringle, dodajte puter, umešajte razmućeni griz i zakuhajte.
U zavisnosti od toga kakav ukus volite, dodajte kokosovo brašno ili mljevene orašaste plodove (bademe, lješnike, orahe), dobro promiješajte i sipajte muhalebiju u činijice da se ohladi.
Po želji, pospite je cimetom ili kakao-prahom, mljevenim ili sjeckanim orašastim plodovima ili kokosovim brašnom.