AMBASADOR SATTLER ODRŽAO SASTANAK S NOVIM VLASTIMA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambasador Johann Sattler održao je sastanak s premijerkom Zeničko-dobojskog kantona Amrom Mehmedić i članovima Radnog predsjedništva Skupštine, predvođenih predsjedavajućim Dejanom Kovačevićem.

Ambasador Sattler je naglasio da je ovo prva u nizu planiranih posjeta lokalnim zajednicama širom BiH, nakon okončanih Općih izbora i dodjele kandidatskog statusa BiH u decembru 2022. godine, a posjete za cilj imaju potvrdu posvećenosti EU evropskom putu BiH te naglasiti poruku da je napredak na tom putu nadohvat ruke.

Naglasio je da je ZDK bio među prvim kantonima gdje su formirane nove vlasti i da je bilo prirodno da prvo posjeti Zenicu te da je s premijerkom i članovima Radnog predsjedništva Skupštine imao konstruktivnu i pozitivnu raspravu.

Posjeta Zeničko-dobojskom kantonu prva je u nizu posjeta ambasadora Sattlera kantonalnim vlastima širom BiH kako bi se potvrdila posvećenost EU evropskom putu BiH i naglasila poruka da je napredak na tom putu nadohvat ruke. Dodjela kandidatskog statusa u decembru 2022. godine je bila važna prekretnica za Bosnu i Hercegovinu, ali i poticaj za novoizabrane lidere da s novim zamahom provedu reforme potrebne za pristupanje EU. Značajne reforme su nužne kako bi zemlja ispunila svih 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije po zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Naveo je da je razgovarano o konkretnim temama i projektima s rukovodstvom ZDK-a, a jedan od takvih projekata započet je prije godinu. Riječ je o rekonstrukciji zgrade Općinskog suda Zenica, koja bi trebala biti gotova sredinom ove godine. Razgovarano je, dodaje, i o pitanjima kurikularne reforme, uvrštavanja nalaza studija istraživanja PISA-e u nastavne planove i programe, pitanju energetike i smanjenja zagađenja te projektu Poboljšanja energetske efikasnosti Kantonalne bolnice Zenica kojim će se zamijeniti izvor zagrijavanja.

Premijerka Mehmedić je izrazila zadovoljstvo što je ambasador Sattler za prvu destinaciju izabrao Zeničko-dobojski kanton te što je fokusiran na usmjeravanje novih skupština i vlada na put EU integracija. Naglasila je da projekti o kojima je razgovarano imaju za cilj poboljšanje kvaliteta života građana, a u ovom kantonu su to projekti iz oblasti zdravstva, obrazovanja i okoliša.

-Obaveza, ne samo ove vlade, nego svih nivoa vlasti u BiH je da pristupe reformama i da svako u svom djelokrugu rada pristupi usklađivanju zakona, odnosno da svi zajednički radimo na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta koji su praktično već identifikovani i za koje mi imamo domaću zadaću, tako da će u narednom periodu Vlada ZDK raditi na usaglašavanju svih zakona u našoj nadležnosti, kako bismo što prije uhvatili priključak EU. Osim u dijelu zakonodavnog okvira, moramo maksimalno da koristimo sve buduće finansijske mehanizme, koji će omogućiti dodatna finansiranja različitih projekata iz spomenutih oblasti – najavila je premijerka Mehmedić.

Predsjedavajući Kovačević naglasio je kako su imali vrlo koristan razgovor s delegacijom EU te da on vrlo optimistično gleda na budućnost saradnje s EU.

Nakon ovog sastanka, ambasador Sattler je održao prvi u nizu političkih dijaloga tokom kojih je sa članovima Vlade, poslanicima u Skupštini i predstavnicima političkih stranaka razgovarao o procesu pristupanja EU, strateškom razvoju zakonodavstva i politike, kao i o EU programiranju i finansiranju.

 

Učesnicima političkog dijaloga obratila se i njena ekselencija María Teresa Lizaranzu Perinat, ambasadorica Kraljevine Španije u BiH.