SEDAM MRTVIH U NAPADU U HAMBURGU

Nekoliko osoba ubijeno je u pucnjavi u crkvi Jehovinih svjedoka u Hamburgu.

Policija je objavila da je napadač djelovao sam te da se smatra mrtvim.

Njemački mediji pak navode kako nije jasno je li napadač među šest ili sedam smrtno stradalih. Motiv za sada nije poznat.

Sinoć oko 21 sat naseljem Gross Borstel u Hambrugu odjekivali su pucnji.

Policija je ubrzo zatvorila ulice oko mjesta napada, stanovnike su SMS-ovima upozorili da izbjegavaju to područje, ne napuštaju svoj dom te telefone upotrebljavaju samo u krajnjoj nuždi kako ne bi preopteretili mrežu, javlja HRT.

– Ovdje stanujem, čuo sam pucnjavu pa sam otišao do prozora vidjeti što se događa. Vidio sam čovjeka koji puca iz vatrenog oružja. Snimio sam to. Shvatio sam da netko puca kod Jehovinih svjedoka, rekao je Gregor Miesbach, svjedok napada.

– Čulo se 12 pucnjeva zaredom. Mislio sam da se nešto događa na gradilištu, benzinskoj postaji ili kod Jehovinih svjedoka. Poslije smo vidjeli kako odnose tijela u crnim vrećama. To je sve. Počinitelje nismo vidjeli.

– Policija je pozvana oko 21 sat i 15 minuta. Rečeno im je da se pucalo u ovoj zgradi. Bili su relativno blizu te su brzo ušli u zgradu. Policajci su zatekli teško ranjene i smrtno stradale osobe. Čuli su i pucanj s gornjeg kata zgrade. Popeli su se i ondje također zatekli jednu osobu. Za sada nema naznaka da su počinitelji pobjegli. Moramo pregledati mjesto zločina. Trenutačno nam nije poznat identitet žrtava, rekao je Holger Vehren, glasnogovornik hamburške policije.

Vjeruju da je napadač mrtav, motiv njegova napada još im nije poznat.

– Nema naznaka da je počinitelj u bijegu, nego da je možda u zgradi, možda čak i među mrtvima, rekao je glasnogovornik hamburške policije.

Policija je od građana zatražila da ne dijele nepouzdane informacije i pretpostavke te da se suzdrže od vrijeđanja i komentara.

U Njemačkoj se posljednjih godina dogodilo nekoliko masovnih pucnjava. U veljači 2020. krajnje desničarski ekstremist ubio je 10 ljudi i ranio pet u gradu Hanau. 2019. dvije su osobe ubijene nakon što je neonacist pokušao upasti u sinagogu u Halleu na židovski blagdan Jom Kipur.